EXCLUSIV ONLINE // Inițiativă cetățenească menită să revoluționeze modul în care se face agricultură în Europa. Reprezentanți ai organizațiilor care susțin eliminarea pesticidelor din 7 țări strâng un milion de semnături pentru a propune noi legi Comisiei Europene. Mai multe studii realizate la nivel internațional arată că folosirea pesticidelor sintetice omoară familiile de albine și distrug lanțul trofic, insectele polenizatoare având un rol esențial în păstrarea echilibrului natural pe terenurile agricole. Reprezentanți ai asociațiilor Romapis, Agent Green și Eco Ruralis au prezentat efectele dăunătoare asupra mediului pe care le au pesticidele.
”Pesticidele produc în mod direct extincția de specii, albine și alte insecte polenizatoare. Un studiu din Germania făcut pe 27 de ani în care s-au făcut măsurători privind masa insectelor zburătoare, din zone protejate departe de agricultură, arată că masa totală a acestor insecte a scăzut cu 75 la sută. La fel cum plantonul reprezintă esența vieții în mări și oceane, insectele zburătoare stau la baza lanțurilor trofice pe uscat. Dispariția insectelor ar avea ca efect dispariția și a altor specii. Pesticidele fac posibil un model de agricultură intensivă bazat pe monoculturi care au un efect devastator pentru albine, bondari, fluturi pentru că după ce acea cultură dispare ca flori acolo rămâne un deșert, lipsește varietatea, lispsesc buruienile, lipsesc floricelele de orice fel. Acesta este un peisaj pe care îl întâlnim tot mai des pe culturile din România” a declarat vicepreședintele ROMAPIS Constantin Dobrescu.
Inițiativa de eliminare a pesticidelor din agricultură este susținută de 90 de organizații la nivel internațional. Inițiativa își propune ca fermierii să fie sprijiniți să facă trecerea la un mod de a cultiva eco și mai apoi să fie protejați împotriva concurenței neloiale. Un astfel de proces durează 3 ani. Din păcate doar 1.7 la sută din suprafața cultivabilă din România este cultivată fără pesticide în timp ce în alte țări ca Australia procentul ajunge până la peste 30 la sută. Va însemna însă acest demers un preț mai ridicat pentru alimente?
”Chiar și acum plătim un preț mult mai ridicat pe alimente decât ne dăm seama. Conform FAO păstrarea sistemului actual de agricultură îndustrială amenință întregul sistem alimentar. Alimentele sunt ieftine acum pentru că adevăratele costuri nu se regăsesc în formarea prețului. Tot consumatorul le plătește însă în mod indirect prin incendiile de pădure, contaminarea aerului pe care îl respirăm, impactul asupra sănătății populației” a mai spus vicepreședintele ROMAPIS Constantin Dobrescu.
Un studiu realizat recent în România arată că 70% din terenurile arabile din România se află în plin proces de aridizare și dacă nu se iau măsuri până în 2050 terenurile vor fi aride.