Aglomerație la porțile școlilor, după reluarea cursurilor. Părinții s-au îngrămădit să-i aștepte pe copii și unii n-au purtat nici mască de protecție (VIDEO)

Aglomerație la porțile școlilor, după reluarea cursurilor. Părinții s-au îngrămădit să-i aștepte pe copii și unii n-au purtat nici mască de protecție (VIDEO)
Captură Video - Adevărul

Prima zi de școală în scenariul verde a fost un test al respectării măsurilor de protecție atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori. La Școala 11 din municipiul Buzău, din păcate, regulile nu au fost respectate deloc de către părinții sau bunicii elevilor. Aceștia s-au îngrămădit în jurul unității de învățământ pentru a-i aștepta pe cei mici, fără să respecte distanțarea fizică.

Părinții s-au îngrămădit să-i aștepte pe elevi la terminarea orelor

Pe lângă faptul că familiile îi așteptau pe elevi îngrămădiți în jurul școlii, unii dintre părinți nu purtau nici masca de protecție. Ba mai mult, la vederea jurnaliștilor și a camerelor de filmat, chiar se arătau intrigați când au fost întrebați de ce nu poartă masca.

Cum strada unde se află Școala 11 din municipiul Buzău este foarte îngustă, aglomerația creată de adulți în fața porții de acces a format și cozi de mașini.

Chiar dacă părinții sau bunicii nu au respectat normele de protecție în totalitate, cei mici au fost mult mai atenți la acest aspect. Piticii au purtat mască și nu s-au îngămădit atunci când s-au întâlnit cu colegii.

Un adevărat motiv de îngrijorare pentru școlile din Buzău este dat de faptul că profesorii care s-au vaccinat sunt într-un număr extrem de mic. Din păcate, nici perspectivele de viitor nu arată prea roz, pentru că programarile pentru următoarea lună sunt la fel de reduse.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Elevii s-au întors la școli luni

Peste 73% prezență fizică în prima zi de școală: 2,1 milioane de copii și elevi, în bănci, 780.000 online. Peste 8.000 de elevi și 1.000 de profesori au certificate medicale și continuă cursurile de acasă. Începutul a fost nesigur, dar școala s-a redeschis.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se declară optimist. Spune că nu vor fi focare în şcoli după reluarea cursurilor, dar nu pare foarte convins: „Atât timp cât riscul nu poate fi eliminat complet, prudenţa şi responsabilitatea trebuie să rămână parametrii principali zi de zi. Cu tot respectul faţă de domnul preşedinte, îndrăznesc să fiu mai optimist şi să fiu convins că în şcoli nu se vor crea focare în aşa fel încât să fim nevoiţi să le închidem. Dacă acest lucru se va întâmpla, fiind responsabili, nu vom ezita să luăm, cu tristeţe, aceste măsuri, dar eu personal, îndrăznesc, ca părinte, ca profesor, ca manager de instituie de învăţământ românesc – şi am enumerat aceste trei calităţi înaintea celei de ministru – îndrăznesc să fiu optimist şi să fiu convins că nu vom ajunge în situaţia în care vom fi nevoiţi să închidem şcolile din nou”.

Cîmpeanu susţine, însă, că sunt şanse mai mari să izbucnească focare în mijloacele de transport în comun decât în şcoli.

În prima zi de şcoală, peste 10.000 de unităţi de învăţământ şi-au desfăşurat cursurile în scenariul verde, peste 6.500 în scenariu galben şi 1.051 în scenariu roşu. În carantină au intrat 13 unităţi de învăţământ, iar 8.101 de elevi şi 1.095 de profesori au avut scutire medicală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”