Agenția Națională pentru Protecția Mediului: Nivelul radioactivității mediului în România se încadrează în valorile normale

Agenția Națională pentru Protecția Mediului: Nivelul radioactivității mediului în România se încadrează în valorile normale
Foto: Facebook / Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) informează că nivelul radioactivității mediului în România se încadrează în „valorile normale ale acestei perioade”.

ANPM dă asigurări că radioactivitatea mediului este monitorizată în permanență în țara noastră, existând 9 laboratoare funcționează în regim de 24/7 și 28 în regim de 11/7.

Nivelul radioactivității mediului din România, la valorile normale

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) spune că radioactivitatea mediului din România este, marți seara, la valorile normale pentru această perioadă.

„Nivelul radioactivității mediului în România se încadrează în valorile normale acestei perioade. Radioactivitatea mediului este permanent monitorizată de către Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator.

În prezent 9 laboratoare funcționează în regim de 24/7, iar restul de 28 în regim de 11/7, monitorizând radioactivitatea aerului, apei, solului și vegetației.

Începând cu data de 23 februarie a.c., rețeaua a demarat o campanie susținută de monitorizare a radioactivității aerului prin analize gama spectrometrice zilnice efecuate asupra probelor de aerosoli atmosferici, analize care au rolul de a pune în evidență prezența radioactivității artificiale în mediu, care ar putea apărea ca urmare a unor incidente/accidente la unitățile nucleare”, transmite ANPM.

Centrala de la Cernobîl, alimentată cu ajutorul generatoarelor care au combustibil doar pentru 48 de ore

Alimentarea centralei nucleare de la Cernobîl e asigurată acum de generatoare diesel, care au o autonomie de doar 48 de ore, a transmis publicația ucraineană Unian, citând surse guvernamentale.

Asta pentru că întreaga centrală, controlată acum de forțele rusești, a fost deconectată de la rețeaua de electricitate. În aceste condiții există temeri că substanțe radioactive ar putea fi eliberate deoarece sistemul nu poate răci combustibilul nuclear uzat.

Alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl a fost întreruptă, iar generatoarele de rezervă, care au intrat în funcțiune, au combustibil doar pentru 48 de ore.

Ukrenergo, compania ucraineană de energie, a transmis că nu se poate interveni pentru repararea liniilor de electricitate pentru că centrala e și acum sub controlul rușilor.

Autoritățile ucrainene nu știu care sunt nivelurile de radiații nici la centrala nucleară de la Cernobîl și nu au control nici asupra centralei de la Zaporojie, ambele fiind acum sub control rusesc, preciează Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)