Agenţia Europeană de Mediu: 76% din zonele de scăldat din România au cel mai înalt standard de calitate al UE. Care e procentul la nivel european

Agenţia Europeană de Mediu: 76% din zonele de scăldat din România au cel mai înalt standard de calitate al UE. Care e procentul la nivel european
Foto: eea.europa.eu

Aproape 85% din apele de scăldat din Europa, monitorizate în 2019, au îndeplinit condițiile pentru a li se atribui cel mai înalt și mai exigent standard de calitate al Uniunii Europene – „excelent”, arată evaluarea Agenției Europene de Mediu. Cel mai ridicat procent s-a înregistrat în Cipru (99,1%), iar cel mai scăzut în Polonia (21,6%). În România, 76% din zonele de scăldat au îndeplinit condiţiile pentru a li se atribui acest standard.

Agenția Europeană de Mediu: 85% din zonele de scăldat din Europa au cel mai înalt standard de calitate. În România, procentul e de 76%

În statele membre ale Uniunii Europene, precum și în Albania și Elveția, au fost monitorizate anul trecut 21.981 de ape de scăldat, iar rezultatele au fost publicate luni, 8 iunie, de către Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de către Comisia Europeană. Aproape 85% din zonele de scăldat au îndeplinit condiţiile pentru a li se atribui cel mai înalt şi mai exigent standard de calitate – ”excelent”.

Cele mai ridicate procente s-au înregistrat în Cipru (99,1%), Austria (98,5%), Malta (97,7%), Grecia (95,7%) şi Croaţia (95,6%), iar cele mai scăzute în Bulgaria (65,3%), Estonia (63%), Slovacia (62,5%), Albania (58,8%) şi Polonia (21,6%).

În România, au fost analizate anul trecut 50 de ape de scăldat. 76% au îndeplinit condiţiile pentru a li se atribui standardul ”excelent”. Raportul de țară privind România poate fi citit integral AICI.

„În general considerăm de la sine înțeles că apele în care ne scăldăm trebuie să fie curate, dar acest lucru este, de fapt, una dintre realizările colective europene. Este rezultatul unor eforturi susținute din partea multor persoane, de-a lungul multor ani. Raportul din acest an confirmă, încă o dată, faptul că cetățenii europeni se pot bucura în continuare în Europa de ape pentru scăldat care îndeplinesc standarde foarte înalte de calitate și că trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să fie valabil și în viitor”, a declarat Virginijus Sinkevičius, Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.

La rândul său, Hans Bruyninckx, director executiv al Agenției Europene de Mediu, a pus accent pe evaluarea periodică a calității apelor: „Este important să avem ape pentru scăldat mai curate nu doar pentru sănătatea și bunăstarea noastră, ci și pentru sănătatea mediului înconjurător”.

Despre Directiva UE privind apa pentru scăldat

Directiva UE privind apa pentru scăldat prevede condiţiile în care calitatea acestei ape poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcţie de nivelurile de bacterii fecale detectate.

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va lansa o evaluare a Directivei pentru a vedea ce a funcționat și ce nu în acest domeniu. În funcție de rezultat, C.E. va decide dacă ar trebui adoptate inițiative suplimentare pentru îmbunătățirea funcționării acestei Directive.

Comisia Europeană a mai precizat, într-un comunicat, faptul că a prezentat încă din 13 mai un pachet de recomandări pentru a ajuta statele membre ale Uniunii Europene să elimine treptat restricţiile de călătorie, ce au fost impuse din cauza epidemiei de coronavirus, şi a le permite întreprinderilor din domeniul turismului să îşi reia activitatea în condiții de siguranță sanitară pentru toată lumea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`