AFP: Via Transilvanica din România rivalizează cu Camino de Santiago de Compostela din Spania

Publicat: 13 10. 2022, 11:03
Actualizat: 13 10. 2022, 11:03
Via Transilvanica din România rivalizează cu Camino de Santiago de Compostela din Spania

Europa are un nou traseu epic care vrea să reînvie Transilvania rurală și care rivalizează cu Camino de Santiago de Compostela din Spania.

Ușeriu a vrut să creeze ceva asemănător cu vechiul traseu al pelerinilor spre Santiago

Via Transilvanica, care traversează România, este atât de lungă încât fondatorul său, Alin Ușeriu, a avut nevoie de aproape două luni de mers pe jos pentru a sărbători deschiderea sa oficială în această săptămână.

Ușeriu a vrut să creeze ceva asemănător cu vechiul traseu al pelerinilor spre Santiago, sursă foto: captură YT

Bărbatul de 52 de ani a avut prima dată ideea de a face acest drum de 1.400 km prin sălbăticia Transilvaniei în urmă cu patru ani.

Ușeriu a vrut să creeze ceva asemănător cu vechiul traseu al pelerinilor spre Santiago sau cu Pacific Crest Trail american.

Nu știa atunci că peste 10.000 de oameni vor contribui la transformarea acestui vis în realitate, oferindu-se voluntari pentru a trasa traseul prin Carpați și prin unele dintre cele mai spectaculoase peisaje de pe continent.

„Singurul meu obiectiv a fost să revitalizez zonele rurale, iar toți prietenii cu care am vorbit au fost încântați de proiect”, a declarat el pentru AFP.

Românii au îmbrățișat ideea cu plăcere

„Acesta este primul proiect de la revoluția (din 1989) care ne reunește cu adevărat, care ne permite să descoperim peisaje și oameni pe care altfel nu i-am fi descoperit”, a declarat Sergiu Paca, plin de noroi, pe care AFP l-a întâlnit pedalând pe traseu în satul izolat Sapartoc, în apropiere de Sighișoara.

România a înregistrat un exod al tinerilor din zonele rurale, unele dintre cele mai frumoase regiuni ale țării, sursă foto: captură YT

România a înregistrat un exod al tinerilor din zonele rurale, unele dintre cele mai frumoase regiuni ale țării suferind cea mai mare depopulare.

Ecoturismul – pe care traseul speră să îl încurajeze, sursă foto: captură YT

Ecoturismul pe care traseul speră să îl încurajeze are ca scop și conservarea arhitecturii și a tradițiilor locale.