Aflaţi în INSOLVENŢĂ, jurnaliştii Realitatea TV se "PORCĂIE" colegial: "I s-a permis să aibă un al doilea serviciu la Ministerul Tineretului. Şi chiar să invite în emisiunea lui oameni de acolo"
Postul Realitatea TV, aflat în insolvență, se confruntă cu noi probleme. Dorin Chioțea a lăudat pe pagina personală de Facebook transmisia Antenei 3 de la parada militară de Ziua Națională, fapt ce a dus la suspendarea sa de pe post de către directorul executiv Edward Pastia. (Detalii AICI)
Dorin Chioțea a reacționat dur la această decizie a conducerii acuzându-i de cenzură și de răzbunare, fapt ce a făcut ca Edward Pastia să revină cu o replică în care afirmă că " nu mai asistă pasiv la agresivitatea unora la adresa mea şi a colegilor" și în care face mai multe atacuri la adresa realizatorului ""Dimineții de Știri".
Imediat s-a ajuns la acuzaţii privind colaborări cu diverse ministere pe bani, invitaţii preferenţiale la Realitatea ale unor oameni din ministere, sau de "porcăială" între colegi.
În ultima vreme, sunt tot mai dese certurile dintre jurnaliştii Realitatea TV, la ultima plecare cu scandal din trust fiind făcute publice informaţii despre "şpaga luată la greu". (Detalii AICI)
Iată postarea lui Edward Pastia
"Ce uită Dorin Chiotea să spună
Am menţionat acum câteva luni că nu voi mai asista pasiv la agresivitatea unora la adresa mea şi a colegilor. Şi asta pentru că unii muncesc din greu să ţină sus staţia asta. Fac sacrificii, uneori incredibile. Cum, desigur, a făcut şi Dorin Chioţea. Da, uneori greșim, individual sau împreună.
Așadar, fiţi atenţi un pic:
– postarea trimisă către tolo.ro nu este cea iniţială ci una modificată. A doua, mai exact.
– nu Antena 3 a realizat transmisia ci o companie privată. Postul în cauză a preluat doar "semnalul".
– nu este vorba de cenzură ci de colegialitate. Respect faţă de munca unor colegi. Dealtfel, Dorin Chioţea ar trebui să fie primul care să recunoască faptul că spunea pe post absolut tot ce-i trecea prin cap. Iar uneori greşea. Nu i s-a întâmplat nimic.
– DC nu este analist media. Iar dacă este, atunci este unul slab (vezi pct 2).
– eu nu iau decizii fără să cred în ele. DC uită să menţioneze de câte ori i-am salvat postul în ultimii doi ani şi jumătate. De două ori.
– DC uită să pomenească despre desele email-uri trimise către redacţie, în care își porcăie de-a dreptul colegii, de multe ori fără să aibă habar de "cauze şi condiţii". De fiecare dată am încercat să luăm lucrurile drept "încă o hachiţă a domnului Chioţea".
– DC uită să menţioneze de rating-ul emisiunii pe care o păstoreşte. Păstorea.
– DC nu suflă o vorbă despre faptul că i s-a permis să aibă un al doilea serviciu la Ministerul Tineretului. Şi chiar să invite în emisiunea lui oameni de acolo.
Aş mai dori să fac câteva precizări. Am observat că Dorin Chioţea, sau alţii, fac referire la faptul că am lucrat aproape 14 ani în cadrul Intact. Am toată stima faţă de toţi colegii mei din mass-media. Dar trebuie să ştiţi că sunt acelaşi om care, în noiembrie 2011, împreună cu alţii 102 colegi, ne-am dat demisia din acel trust – printre altele şi în numele libertăţii de exprimare. În momentul în care conducerea de atunci a chemat jandarmii să-mi alunge colegii care își cereau banii datoraţi, nici tolo.ro, nici Dorin Chioţea sau Radu Tudor nu au reacţionat "în numele libertăţii şi corectitudinii". De fapt, nu ne-a apărat nimeni. Eu nu trebuie să-mi justific munca, acei oameni care mă cunosc cu adevărat o pot face. Nu m-am plâns niciodată şi, ca mulţi alţii, am făcut sacrificii sau am tras pe brânci. Şi nu confund agresivitatea cu incisivitatea.
Aa, îi doresc domnului Dorin Chioţea mult succes în încercarea de a deveni şeful FRF", a scris Edward Pastia pe Facebook.
Dorin Chioțea a revenit imediat cu un mesaj pe aceeași rețea de socializare în care anunță că "libertatea de exprimare a murit ieri" și în care face precizări în legătură cu declarațiile directorului executiv de la RealitateaTV.
"Dragă Edward Pastia,
Tolo.ro a preluat, nu i s-a transmis de către mine, atat postarea editată cât și pe cea inițială. Te-ai enervat prea tare și nu ai văzut că sunt prezentate ambele, de altfel sunt accesibile oricui. Era vorba de niște adăugiri necesare pe care nu aveam de unde le afla inițial. Culmea, chiar Adrian Ursu a vorbit deschis despre asta imediat după paradă. Apoi, nu e nimic rău sau degradant să externalizezi producții TV, ci o practică normală oriunde în lume.
"Desele e-mailuri trimise către redacție în care își porcăie colegii" sunt vreo 5-6 în 2016. Nu e nimeni jignit, semnalam niște disfuncționalități care mi s-au părut importante și cronic nerezolvate. E interesant că de pe urma tuturor s-au luat măsuri în sensul îmbunătățirii activității. Dacă tonul a fost uneori aprig, de fiecare dată mi-am cerut scuze, o fac și acum. Dar în media apar și situații de-astea, Nu intru în detalii legate de bucătăria internă, văd că tu o faci. Discuția era despre cu totul altceva, nu-i muta sensul și nici nu arunca cu noroi. Am muncit la Realitatea inclusiv pentru multe emisiuni ale tale în care ai venit ca invitat deși teoretic erai gazdă.
În spatele unei emisiuni e o întreagă echipă. Ratingul Dimineții de Știri e la nivelul nișei în care evoluăm, plus-minus câteva zecimi de puncte, chiar cu multele lipsuri cu care ne confruntăm. Apoi, jumătate din fiecare slot orar e ocupat cu Pub. De altfel, am făcut – fiind singurul – multe propuneri de îmbunătățire, ultima a fost chiar joi. Deciziile se iau însă greu și nu eu am puterea asta. Tu, da!, însă invoci mereu lipsa de timp. Mă abțin să comentez mai mult.
Văd că te erijezi în salvatorul locului meu de muncă, ba chiar de două ori! Vezi că mai sunt cel puțin doi colegi care cred asta cu tărie. A fost însă doar o singură situație la limită, plecată de la niște neînțelegeri și minciuni, pe care am rezolvat-o singur într-un dialog direct cu dna administrator.
Am fost – cu acordul scris prealabil al dlui Gușă – vreme de trei luni consilier la MTS. Am demisionat după ce dna ministru a oferit unui post tv un interviu în care exprima idei cu care nu am fost în totalitate de acord. Iar cei doi "oameni de la Minister" (dna Lipă și dnul Popescu) au fost invitați doar la emisiunea on-line pe timpul mandatului meu de consilier. Arhiva e pe site, se poate vedea conținutul.
Toți invitații propuși în emisiuni de mine apar după ce nu există obiecțiuni din partea redacției. În acest sens trimit în preziua apariției un email cu numele și tema de discuție în detaliu, caz unic la Realitatea. Am acceptat toate propunerile colegilor. Mai mult, din acest sezon, de când "păstoresc" emisiunea, nu mi-a fost refuzat niciun invitat. Nici măcar nu mi-a fost adresată vreo întrebare legată de vreunul. Iar în doi ani și jumătate au fost vreo cinci discuții legate de apariții.
E vorba de două refuzuri și trei contradicții post-factum, întâmplător nu erau propunerile mele, dar nu mai contează. Cinci discuții în cel puțin 500 de emisiuni cu vreo 450 de oameni diferiți!
PS La orice alegeri are dreptul să candideze oricine. Mulțumesc pentru urări. Și da, legat de libertatea de exprimare, am spus-o mai devreme: a existat până ieri" a fost replica lui Dorin Chioțea.
Acesta nu este primul scandal în care este implicată RealitateaTV sau directorul executiv Edward Pastia, în octombrie acesta lansând un atac dur la adresa jurnaliștilor care au părăsit postul, în care le cere să vorbească despre "șpaga sau vacanțele pe gratis" pe care le-au luat.
”Bag seamă că, în ultima vreme, câțiva dintre cei care s-au despărțit vara asta de Realitatea TV comunică publicului chestii de genul: am plecat din cauza managementului, am renunțat pentru că mă exploatau, am plecat pentru că… etc., etc. Băi nene, nici unul nu ar spune “luam șpagă la greu”, “mergeam în vacanțe gratis”, “habar nu aveam să scriu un amărât de text”, “una vorbeam cu șefii, peste 3 zile mi se părea kinki să le-o trag”, “nu făceam nimic de dimineață până seara”. Nimeni. Ciudat. Iaca, m-am hotărât: data viitoare dau și nume. Și documente dacă nu merge altfel. Sunt curios cât pot duce” spunea în octombrie Pastia.