Află tot despre fibromul uterin: Scapă de tumora benignă fără bisturiu (VIDEO)
La ediția de vineri a emisiunii “B1, viața e frumoasă”, moderatorul Mihai Jurca a avut ca invitați pe Alice Munteanu, medic specialist medicină Internă și Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervențională, care au discutat despre fibromul uterin, simptomele masei celulare, consultul de specialitate și cum poate fi tratat chiar și fără operație.
Alice Munteanu a explicat în cadrul emisiunii că “fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă întâlnită la femei, necanceroasă. Unul din patru femei albe are așa ceva”, iar acesta poate apărea la femei de 19, 20 și 50 de ani.
Rugat să explice de ce fibromul uterin trebuie eliminat și ce riscuri ar putea să apară dacă acesta nu este tratat, Rareș Nechifor a explicat “fibroamele crează o mulțime de probleme, în funcție de localizare și de dimensiunea lor, simptomele pot fi tulburări de ciclu, sângerare abudentă, purtând să meargă până la pierderi mari de sânge. Pot să însemne o creștere a abdomenului, cu apăsare pe vezica urinară, urinat mai des, constipație, durere la ciclu, la frig, dureri de picioare, de spate. Un alt lucru important este infertilitatea, ceea ce este o problemă frecventă și cât se poate de serioasă”.
Întrebat care ar fi avantajele alternativei fără operație, medicul primar a spus “procedurile sunt simple, necesită o noapte de internare. Nu are nevoie de anestezie generală, pacienta este tot timpul trează, există doar o înțepătură mică la mâna stângă”.
Potrivit celor doi invitați, procedura medicală prin care fibromul uterin este înlăturat, durează puțin și nu reprezintă niciun risc.
“Pe la nivelul arterei brahiale se pătrunde într-o arteră și se navighează prin intermediul vaselor de sânge până la nivelul uterului. Vizualizăm vasele de sânge ce alimentează fibromul, sau fibroamele, iar prin el injectăm niște microsfere care vor bloca vasele de sânge din masa fibromului. El nemaifiind alimentat, își reduce mărimea, iar în aproximativ 6 luni de zile rămâne o cicatrice mică, fibroasă care nu crează probleme, nu dă simptome, nu trebuie scoasă, nu are potențial evolutiv”, a explicat Rareș Nichifor.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf