Află care sunt secretele japonezilor pentru o viață lungă

Află care sunt secretele japonezilor pentru o viață lungă

Știm deja cu toții că japonezii, cu toate că, au o populație îmbătrânită destul de numeroasă, de peste 65 de ani, aceștia reușesc să-și păstreze energia și vitalitatea pentru mult timp ,după ce au ieșit la pensie. 

În timp ce în România sau alte țări, persoanele care trec de vârsta pensionării se gândesc la cât de bătrâni sunt și caută activități care să îi energizeze alături de alți colegi din azilul de batrani Casa Nur din Dumbravita, japonezii consideră că mai încă foarte multe lucruri de făcut și de descoperit și nu se consideră bătrâni. 

Totuși cum reușesc să facă asta și care sunt secretele lor pentru a se menține tineri mai mult timp? 

Iată câteva dintre secretele lor. 

Au redus consumul de sare și se bazează pe o dietă sănătoasă

Un prim pas de care japonezii țin cont atunci când vorbim despre dietă, este faptul că reduc foarte mult consumul de sare din dieta lor și se focalizează pe o alimentație foarte sănătoasă. 

Renumita supă miso este o bază a dietei lor zilnice și unii dintre japonezi o consumă chiar și de 3 ori pe zi. Aceasta are foarte multe beneficii pentru sănătate dar și scade riscul de tensiune arterială. 

Inclusiv mesajele pe care Guvernul Japoenz dar și Minstrerul Sănătății le promovează, se referă strict la reducera cantității de sare din mâncare și la abordarea unui stil de viață cât mai sănătos. 

Rata deceselor din cauza cancerului, bolilor cardiace și pneumoniei a scăzut considerabil în Japonia. 

Fast-food-ul nu domină piața 

În timp ce în America și Europa fast-food-urile domină piața restaurantelor, în Japonia, consumul acestor alimente este foarte scăzut. 

Japonezii preferă mai degrabă o masă sănătoasă, bine echilibrată, care aduce un echilibru nu doar fizic ci și emoțional și spiritual. 

Mâncarea în Japonia este considerată ca fiind un dar de la natură și aici se pune accentul pe a savura o masă dar și a-l onora pe cel care a gătit-o. 

Întotdeauna în meniurile japoneze se va regăsi cel puțin un ingredient care este consumat crud, precum sushi-ul. 

Consumă alege marine și pește zilnic

Cu toate că sushi-ul este renumit în întreaga lume și am crede că în Japonia se consumă doar în acest fel peștele crud, de fapt ei au mult mai multe rețete pentru a consuma peștele crud. Atunci când vorbim despre pește ei aleg inclusiv și tonul, macro-ul, somonul și anghila japoneză. 

Peștele, bogat în Omega 3 și 6 are extrem de multe beneficii și ajută organismul dar și activitatea creierului să se mențină sănătoasă pentru mai mult timp. 

Se bazează pe conceptul Ikigai 

Am auzit cu toții de acest concept, însă japonezii nu doar se bazează pe ”motivul de a fi” ci chiar îl pun în practică. Practic, acesta este o stare mentală care are la bază 4 elemente: ceea ce iubești, ceea ce are lumea nevoie, la ce ești bun și pentru ce poți fi plătit. 

Esența Ikigai, care îi ajută pe japonezi să se mențină activi și tineri chiar și după vârsta pensionării este că,o dată ce ți-ai găsit scopul vieții și motivul tău de a exista, ai motiv în fiecare zi să trăiești în bucurie și să te bucuri de fiecare zi, chiar dacă apar schimbări în viața ta. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`