Află care sunt cele mai importante beneficii ale unui consum regulat de icre de știucă

Publicat: 08 06. 2022, 13:41

Renumită ca pește prădător, știuca poate fi găsită în vegetația unui râu sau a unui lac, unde se mișcă cu o viteză feroce pentru a-și prinde prada.

Produsele din icre de stiuca sunt foarte apreciate, atât datorită gustului deosebit, dar și pentru nenumăratele beneficii pe care le oferă atunci când sunt consumate.

De sunt atât de speciale produsele cu icre de știucă

Având dimensiuni de peste 1 m la maturitate, știuca preferă apele cu multă vegetație, pentru a se putea ascunde atunci când vânează. Printre victimele ei se numără broaștele, peștii mai mici și chiar rățuștele neatente. O știucă femelă poate depune până la 500.000 de ouă, perioada specifică fiind între martie și mai. Este interesant faptul că femela se întoarce în fiecare an, pentru a depune icre de știucă în același loc.

Din punct de vedere al aspectului, știuca este un pește lung și zvelt, având capul îngust și conic, cu gura mare și botul turtit. Specific sunt dinții ascuțiți, precum și culoarea verde măsliniu.

Deoarece este un prădător în adevăratul sens al cuvântului, știuca poate vâna chiar și rațe, atât de rapidă este. De asemenea, poate mânca o cantitate de pradă de până la jumătate din greutatea sa corporală. Există și documentări ale unor pescari, care au reușit să prindă exemplare chiar și de 42 de kg.

Beneficiile unui consum regulat de icre de știucă

Gustul și aroma unică a preparatelor cu icre de știucă sunt apreciate de persoane din toată lumea. În plus, ele dau dovadă de proprietăți nutriționale deosebite, fiind bogate în colesterol bun și sodiu.

Icrele pot proveni de la multe specii de pești, de diferite dimensiuni, forme și culori, care trăiesc atât în ape dulci dar și sărate, precum și în ape curgătoare sau lacuri. Toate tipurile de icre sunt foarte hrănitoare, fiind similare suplimentelor cu ulei de pește, recomandate de medici. Cel mai important aport este cel de omega 3, care fiind natural, evită riscul de oxidare în timpul procesării. Acizii grași omega 3 sunt importanți pentru sănătatea inimii, funcționarea creierului și reducerea inflamațiilor din organism.

De asemenea, atunci când se consumă icre de știucă se primeste un aport important de vitamina D solubilă, care funcționează perfect cu grăsimile omega 3. Acestea sunt absorbite mai ușor și utilizate de organism, în special datorită contribuției aduse de vitamina D.

O altă vitamină ce reprezintă o componentă importantă regăsită în icre de știucă, este și vitamina B12. Au ajutorul acesteia, organismul metabolizează alimentele, pentru a le transforma în energie. În plus, vitamina B 12 este recomandată pentru buna funcționarea a creierului și sănătatea mintală.

Alte componente importante ce se regăsesc într-o porție de icre de știucă sunt seleniu, magneziul, fierul și calciul. Acesta din urmă este într-o cantitate redusă, dar tot trebuie inclus în beneficiile impresionante pe care ni le oferă preparatele cu icre de știucă.

Față de alte tipuri de icre, se recomandă consumul de icre de știucă deoarece au în compoziție mai puțin colesterol. O porție de caviar negru conține mai mult de jumătate din limita zilnică recomandată pentru adulți. Asta înseamnă aproximativ 150 de grame colesterol, ceea ce este enorm și poate afecta negativ evoluția unor boli de inimă. În schimb, o porție de icre de știucă este mai puțin bogată în colesterol, dar tot se recomandă un consum moderat.

Datorită nenumăratelor beneficii oferite, majoritatea produselor din icre de știucă sunt recomandate de specialiști, iar un consum ridicat trebuie compensat prin renunțarea la alte alimente care conțin colesterol ori sodiu. Și în ceea ce privește consumul de icre, moderația este cheia pentru ca satisfacția să fie enormă atunci când se optează pentru acest aliment deosebit. Poți găsi cele mai bune specialități, de la rapane pana la scrumbie afumata, doar la Deltaica.