Afinele de cultură s-au copt cu trei săptămâni mai devreme. Vremea bună din luna aprilie le-a grăbit procesul, iar acum cultivatorii strâng roadele.
Cei care au extins suprafețele pentru cultivare spun că vor să păstreze cea mai mare parte din cultură pentru piața internă, iar restul se va duce la export. În anii trecuți, trei sfeturi din afinele românești au fost exportate, conform știrileprotv.
Pe un deal din Prahova a început deja recoltarea, iar, în trei săptămâni, o mie de oameni vor participa la culegerea manuală a fructelor.
Majoritatea producătorilor nu au echipamente pentru sortare și ambalare rapidă, drept pentru care costurile sunt mai mari, iar hipermarketurile preferă să importe afine.
Vara trecută, afinele românești s-au vândut la prețul de 3-40 de lei kilogramul, iar acum, primul rod se va vinde cu aproximativ 50 de lei, dar prețul va scădea treptat până la 20 de lei kilogramul. Reducerea prețului depinde și de cererea românilor.