Afecțiunea cauzată de variațiile mari de temperatură. Schimbările bruște ale vremii ne pot influența sănătatea psihică

Publicat: 07 01. 2025, 18:23
Actualizat: 07 01. 2025, 18:26
Sursa foto: Freepik / @freepik

Virozele de sezon au pornit atacul împotriva organismelor cu o imunitate slabă, deși, în plină iarnă, termometrele arată chiar și de 18 grade Celsius, un record absolut pentru luna ianuarie. Pericolul apare atunci când, temperaturile scad vertiginos, iar organismul care cu doar o zi în urmă fusese expus la temperaturi de 18 grade Celsius este nevoit să îndure gerul.

Astfel de variații vor avea loc spre sfârşitul săptămânii, făcându-ne predispuși la a contacta virusuri. Riscul cel mai mare este la copii, vârstnici şi persoane cu alte afecţiuni, potrivit Observator News.

Frigul, ploaia, vremea însorită și gerul, toate descriu ultima perioadă. Oscilațiile de temperatură ne dau complet peste cap organismul, care are nevoie de timp pentru a se adapta la schimbările de temperatură, şi ne scad imunitatea. Pentru o diferenţă de temperatură de 4 grade, organismul are nevoie de 14 zile. La o diferenţă de 10 grade sau mai mare deja este vorba despre un stres termic foarte puternic.

Oscilațiile de temperatură pot cauza tulburări de somn

Vremea se încălzeşte în continuare până la sfârşitul săptămânii, astfel că termometrele vor indica chiar și 18 grade Celsius în sudul ţării. Însă, în weekend temperaturile scad din nou, cu mai bine de 10 grade, iar maximele nu vor atinge mai mult de 6 grade Celsius.

Pe lânga infecțiile respiratorii, variaţiile de temperatura pot provoca dureri de cap, tulburări de somn, dificultăți de concentrare și ne pot afecta dispoziţia.

„Ne afectează la nivel psihic, atât starea de spirit, cât și nivelul de energie, nivelul de motivație. Când sunt într-o zi 0 grade și a două 15 grade, psihicul și organismul nu mai știu cum să reacționeze, nu poate să perceapă schimbarea atât de rapid. Tindem să ne autoizolăm, să fim mai melancolici, mai nostalgici, poate chiar apar simptome depresive, stări de anxietate”, a explicat Vanesa Serac, psihoterapeut.

Recomandarea medicilor pentru a lupta cu aceste schimbări şi pentru a ne întări sistemul imunitar este să facem sport, indiferent de vreme, şi să avem o dietă echilibrată.