Aerul condiționat ne poate îmbolnăvi. Ce avertisment ne dau medicii: „Nu căutați să stați la 19 grade”

Aerul condiționat ne poate îmbolnăvi. Ce avertisment ne dau medicii: „Nu căutați să stați la 19 grade”
Sursa Foto: Freepik.com

Pe durata acestor zile caniculare, aparatele de aer condiționat sunt utilizate intens pentru a ne oferi răcoare și confort. Cu toate acestea, experții ne avertizează că folosirea lor la temperaturi mult mai scăzute decât cele din mediul exterior poate fi periculoasă pentru sănătate.

Aerul condiționat în exces poate afecta sănătatea

Pe perioadele caniculare cu temperaturi resimțite de până la 40 de grade la orele prânzului, mulți șoferi se bazează pe aerul condiționat ca singura soluție pentru a face față temperaturilor extreme din interiorul mașinilor lor, care devin adevărate cuptoare pe roți. În căutarea unui confort mai mare, mulți conducători auto tind să seteze termometrele la valori mai mici de 20 de grade.

Însă specialiștii atrag atenția că o temperatură interioară prea scăzută poate crea disconfort și poate afecta sănătatea. Se recomandă menținerea unei diferențe de aproximativ 10 grade între temperatura din interior și cea de afară, pentru a evita schimbările bruste care pot fi nedorite pentru organism. Deși aerul condiționat poate oferi un refugiu răcoros în mașini, utilizat în exces poate avea efecte negative asupra sănătății, putând chiar duce la apariția pneumoniei.

„Apariția unor infecții acute de căile superioare, deoarece creează un dezechilibru și mai ales, această variație mare de temperatură este cea care favorizează aderența unor bacterii la nivelul căilor respiratorii”, a declarat medicul de familie, Gindrovel Dumitra, la Digi24.

Temperatura optimă în locuință fiind de 24 de grade Celsius

Medicii recomandă prudență în folosirea aerului condiționat, temperatura optimă în locuință fiind de 24 de grade Celsius.

„Utilizarea aparatului de aer condiționat reprezintă o necesitate în condițiile în care avem afară 39 de grade, dar trebuie să știm că trebuie să avem un aparat foarte bun, care să fie atât purificator, cât și să mențină o temperatură optimă. Este esențial să curățați filtrele foarte des, la câteva luni chiar și obligatoriu la începutul sezonului cald. Aceste filtre pot fi curățate și acasă, pot fi și dezinfectate. Trebuie să aveți grijă cum orientați aparatele de aer condiționat, să nu vină direct peste bebeluși sau peste vârstnici și foarte mare atenție să existe și un raport corect între ce înseamnă temperatură optimă, pentru că ar trebui să avem în casă cam 24 de grade ca să ne simțim bine. Trebuie să ne orientăm în așa fel încât să nu fie nici foarte rece, nici foarte cald. Dacă nu curățăm aparatele riscul este să se dezvolte germeni, pe care noi îi numim oportuniști și care pot facilita infecții de căi respiratorii superioare și inferioare și acutizarea bolilor cronice”, a explicat Valeria Herdea, medic de familie, pentru sursa citată.

Medicul a subliniat importanța menținerii unei balanțe adecvate între temperatură și umiditate, stabilind că nivelul optim de umiditate ar trebui să fie de 50%.

„Nu căutați să stați la 19 grade, pentru că dezechilibrul termic va fi foarte mare, organismul se va resimți și nu reușim să obținem decât oboseală mai mare din partea organismului”, a mai spus ea.

De asemenea, a menționat că șoferii trebuie să asigure aceleași condiții în mașină ca și acasă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`