Aeronave Typhoon au executat, luni seara, zboruri de antrenament în regim de viteză supersonică / Bubuiturile puternice au provocat panică în Buzău

Aeronave Typhoon au executat, luni seara, zboruri de antrenament în regim de viteză supersonică / Bubuiturile puternice au provocat panică în Buzău
Sursa foto: Pixabay

Bubuitura puternică semnalată luni de localnicii din municipiul Buzău a fost cauzată de un exercițiu executat cu aeronave  Eurofighter 2000 Typhoon.

Exercițiu aerian cu aeronave Eurofighter 2000 Typhoon

Forțele Aeriene Române anunță că aeronave Eurofighter 2000 Typhoon apatținând Forțelor Aeriene italiene,  dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană întărită, sub comandă NATO, au executat, luni în jurul orei 21, zboruri de antrenament în regim de viteză supersonică, în zona de centru și sud-est a României.

Antrenamentele au fost executate cu respectarea strictă a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare pentru zborul supersonic, fiind desfășurate în spațiu aerian special rezervat – deasupra nivelului de zbor 330 (33 000 FT / 10 000 m), sub control radar, potrivit sursei citate.

Forțele Aeriene menționează că executarea zborurilor în regim de viteză supersonică reprezintă o etapă esențială în pregătirea piloților militari. Misiunile de acest tip sunt executate în acord cu prevederile manualelor de instruire în zbor specifice aeronavelor supersonice, respectarea plafonului de zbor de minimum 10.000 m asigurând desfășurarea zborurilor în condiții de siguranță atât pentru echipaje, cât și pentru comunitățile locale și pentru mediul înconjurător.

„Statul Major al Forțelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităților aeronautice asupra comunităților locale, urmărind, în același timp, îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloților, în conformitate cu cerințele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condițiilor actuale”, se mai arată în comunicat.

Panică în Buzău

Mai mult, camera de supravegherea a unei locuințe din comuna Gherăseni a înregistrat momentul în care se aude bubuitura.

„S-a auzit ca o explozie extrem de înfricoșătoare”, a scris un localnic pe Facebook.

Oamenii s-au speriat și au lăsat diferite comentarii pe grupurile de Facebook de la Buzău. Unii susțin că bubuitura a fost atât de puternică, încât au crezut că este cutremur. În timp ce alții au crezut că războiul din Ucraina a ajuns în România.

Cu toate acestea, în lipsa unor precizări clare din partea autorităților, se conturează tot mai mult varianta unui „boom sonic” produs de un avion de vânătoare, care zbura la joasă altitudine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`