Instalațiile de aer condiționat pot deveni surse de infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2 dacă nu au și funcția de epurare a aerului de bacterii și viruși, caz în care pot contamina încăperile, a explicat Virgil Musta, medic infecționist la Timișoara, miercuri, în direct pe B1 TV, în cadrul jurnalului de știri prezentat de Gențiana Coman.
„Eu am tras un semnal de alarmă în acest sens, pentru că putem vedea situația din spitale. În spitale sunt recomandate doar aere condiționate care îndeplinesc anumite condiții, care au și această funcție de epurare a aerului de bacterii și viruși. Altfel, acestea devin la un moment dat surse de infecție. Practic, vehiculează un aer contaminat. Același lucru cred că este important în orice încăpere în această perioadă de pandemie, unde există riscul ca încăperile să fie contaminate. Cred că este foarte important să aerisim natural încăperile, iar dacă avem posibilitatea să punem aer condiționat, care să respecte niște condiții tehnice necesare pentru a împiedica transmiterea acestor boli infecțioase, ar fi și mai bine. Numai că aceste instalații sunt destul de scumpe, iar filtrele, care trebuie permanent schimbate, sunt de asemenea scumpe”, a afirmat medicul infecționist Virgil Musta.
Întrebat dacă acest lucru este valabil și pentru aerul condiționat din mașină, pe care l-am putea folosi atunci când suntem forțați de împrejurări să ne deplasăm undeva în ciuda restricțiilor, Virgil Musta, medic infecționist la Timișoara, a explicat: „Aerul condiționat din mașină mai puțin influențează, pentru că, teoretic, în mașină nu transportăm persoane cu COVID-19, deci aerul n-ar trebui să fie contaminat. Singurul dezavantaj este că sunt persoane care, sub influența aerului condiționat, răcesc foarte ușor, fiind un factor de risc pentru aceste viroze banale. Atunci prezintă o simptomatologie cu care, la un moment dat, nu se mai știe dacă este COVID-19 sau nu este COVID-19, și poate perturba puțin starea psihică și activitatea persoanei respective. La nivelul mașinii nu există o problemă de contaminare din aceste instalații de aer condiționat”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Premierul Ludovic Orban a făcut, miercuri, o nouă serie de precizări cu privire la viața românilor după 15 mai, explicând că va exista „libertate deplină” pentru mișcarea în interiorul localităților, în timp ce în afara lor deplasarea va fi permisă doar pentru „motive întemeiate”. Tot atunci el a vorbit și despre situația industriei HoReCa, care este în prezent paralizată de restricțiile specifice pandemiei de COVID-19.
Între timp, autoritățile române au prezentat un nou bilanț al efectelor epidemiologice generate de pandemia de COVID-19 pe teritoriul României. Astfel, a fost depășit un nou prag psihologic, în condițiile în care, cu 270 de cazuri noi, s-a trecut de 14.000 de pacienți confirmați cu infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2. Dacă aproape 5.800 de persoane s-au vindecat, 858 au murit, iar 244 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară.