Adriana Pistol, despre evoluția COVID: Încă vom avea o creştere, dar nu foarte mare, aşa încât ne apropiem de platou

Publicat: 04 02. 2022, 22:25
Actualizat: 04 02. 2022, 22:28
Mărimea acestui val este incertă, deoarece majoritatea oamenilor se testează acasă sau nu se testează deloc Foto: Hepta.ro

Valul 5 al pandemiei va continua să determine o creștere a număruluid e cazuri noi, consideră secretarul de stat Adriana Pistol, chiar dacă aceasta anticipează că ne apropiem de un platou.

Adriana Pistol, despre creșterea numărului de cazuri

”Din informările pe care le primim zilnic de la OMS, astăzi, rata de reproducereera de 1,18, observaţi că a mai scăzut. Acest lucru ne indică că încă vom avea creştere, dar nivelul creşterii nu e accelerat. Încă vom avea o creştere, dar nu foarte mare, aşa încât putem vorbi de platou, cu cât rata de infectare se apropie de 1”, a declarat Pistol.

Aceasta a declarat vineri seara, în cadrul unei conferințe de presă că nu este exclus să avem peste 50.000 de cazuri în cursul săptămânii viitoare.

”Este destul de dificil de răspuns, dar există această posibilitate. După cum ştiţi, marţea avem acest boom de cazuri, dar după aceea am avut 40.000 de cazuri şi s-a stabilizat undeva la 30.000 de cazuri”, a declarat Adriana Pistol.

Ce spune ministrul Sănătății despre evoluția pandemiei

Ministrul Sănătăii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri la începutul ședinței de Guvern că săptămâna viitoare ar putea urma începutul unui trend descendent al pandemiei. Acesta a subliniat că în ciuda unui număr record de infectări, numărul spitalizărilor și cel al cazurilor grave de la ATI nu este îngrijorătoare:

„Ieri a fost cifra record de infecții. Este adevărat am avut și numărul record de teste de la începutul pandemiei 120.000 de teste. Astăzi sunt 35.800 de cazuri din 110.000 de teste. Medicii de familie efectuează 10% din totalul testelor. Este o mică creștere, sperăm să fie mai mare în zilele următoare.

Numărul de persoane infectate internate în spital nu a crescut foarte mult, ieri au fost 200 de cazuri la 40.000 de persoane infectate.

Creșeterile la ATI nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi. Nu pune probleme în asigurarea asistenței medicale.

DSP-urile extind programul de testare a pacienților simptomatici. Am început la București, se extinde și la nivelul țării acest program. Centrele de evaluarea a pacienților sunt funcționale. Ieri au sosit în țară acea tranșa de 50.000 de monoplinavir. Sperăm să reducem cazurilor grave și decesele”.