România are șapte laboratoare care efectuează secvențieri, iar autoritățile au recomandat ferm spitalelor Covid să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron, a precizat dr. Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
„În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi, sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300.
Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat prin intermediul Direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele Covid, care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând, pentru că ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă, şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona”, a declarat dr. Adriana Pistol, sâmbătă, la Palatul Victoria.
Detectată inițial în Africa de Sud, varianta Omicron a fost depistată între timp și în două țări europene. Belgia a confirmat primul caz, iar sâmbătă a venit o veste similară și din partea autorităților britanice.
„Am fost informați de Agenția de Siguranță Sanitară din Regatul Unit despre două cazuri cu varianta Omicron la nivelul țării. Cele două cazuri sunt asociate și există o legătură cu călătoriile în sudul Africii. Aceste persoane se izolează la domiciliul lor”, a precizat ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, care a menționat că este efectuată și o anchetă epidemiologică.