Adriana Nica a fost demisă de la conducerea Spitalului Universitar din București

Adriana Nica a fost demisă de la conducerea Spitalului Universitar din București

Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), a fost demisă oficial din funcție. Contractul acesteia era deja suspendat din data de 21.03.2020, conform art.19 din Decretul Președintelui Romaniei nr. 195/2020.

Decizia a fost luată la propunerea Consiliului de administratie al SUUB, enunțată în referatele Direcției Control și Integritate din cadrul Ministerului Sănătății, din 21 martie si 21 aprilie.

Astfel, conducerea interimară a spitalului va fi preluată de Prof. Dr. Cătălin Florin Cârstoiu, acesta urmând să ocupe funcția de manager timp de 6 luni.

„Eu nu ştiu nimic despre această decizie, nu am fost informată. Probabil aşa se şi dorea, să fiu demisă. Mie nu mi-a comunicat nimic. Susţin în continuare că au fost presiuni cu privire la suspendarea şi demiterea mea”, a declarat Adriana Nică pentru DC News, completând că va contesta și acest ordin, la fel cum a procedat și în cadrul suspendării.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Sănătății a decis să-i suspende contractul Adrianei Nica, în urma propunerii Corpului de Control al ministerului, care a constatat că, la nivelul unității sanitare, s-au identificat mai multe deficiențe de management, inclusiv faptul că nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, atât în rândul pacienților, cât și al cadrelor medicale.

În urma izbucnirii unui focar de coronavirus în unitatea spitalicească, s-a demarat o anchetă epidemiologică, pentru a se stabili circumstanțele contactării virusului.

Partenera de viață a lui Sorin Oprescu, acuzată de neglijență în serviciu

Adriana Nica (42 de ani) este medic anestezist și de terapie intensivă și a ocupat funcția de manaher al Spitalului Universitar din București între 2017 și 2020.

În plus, este partenera de viață a lui Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, acuzat de mai multe fapte de corupție, și director al Spitalului Universitar București.

La vremea numirii sale ca manager interimar al Spitalului Universitar București, pe 1 februarie 2017, opinia publică a criticat alegerea ei pentru acest post, dată fiind relația sa cuSorin Oprescu.

„Adriana Nica este un medic cu o ascensiune fulminantă în ultimii doi ani și nu are nicio competență în management”, declara la vremea respectivă un medic, pentru tolo.ro.

Pacienții și medicii acuzau condițiile din spital

În cei trei ani cât a ocupat funcția de manager al SUUB, atât pacienții cât și medicii au criticat condițiile din spital. În plus, în timpul unor proteste ale angajaţilor din 2018, s-au ridicat probleme precum lipsa personalului şi a materialelor, cumpărarea obiectelor necesare spitalului de către salariaţi din propriii bani, dar şi riscurile la care sunt expuşi pacienţii internaţi.

Nica a negat toate acuzațiile și a continuat să rămână în funcție. Mai mult, aceasta a depus o plângere penală împotriva celor care au făcut aceste afirmații.

Și activitatea sa științifică a fost contestată, aceasta scriind șase cărți și semnând alte 34 de articole științifice, într-un singur an. Ulterior, aceasta a precizat că volumele nu îi aparțin în totalitate, ci doar anumite capitole, iar materialele au fost publicate în colaborare cu alți medici.

În contextul actual, aceasta a fost acuzată că nu ar fi respectat protocoalele impuse și nu a luat măsurile necesare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus. Mai mult, anchetatorii au stabilit faptul că în unitatea medicală fuseseră luate măsuri abia după ce a fost confirmată infectarea pacienţilor cu COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)