Adrian Wiener (USR), despre rețeaua medicilor care furau banii pacientelor pentru testele Papanicolau: „Sistemul public de sănătate este parazitat”

Publicat: 21 11. 2023, 13:55
Sursa foto: Adrian Wiener / Facebook

Un nou scandal zguduie sistemul public de sănătate din România. Potrivit Libertatea, timp de mai bine de 3 ani, între 2019 și 2022, o rețea condusă de șefa Serviciului Anatomo-Patologic al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău, Liliana Neaga, a prelucrat în jur de 3.200 de teste Papanicolau care fuseseră plătite de paciente la cabinetele private a patru medici ginecologi care lucrează și în spitalul public. Rețeaua lua bani de la femeile care efectuau testele în privat. Pacientele nu știau că, de fapt, probele ajungeau, în pungă, la spitalul de stat și erau investigate „la negru”.

Un nou scandal zguduie sistemul de sănătate

În acest dosar sunt inculpați și patru medici ginecologi, în frunte cu șeful Secției Obstetrică-Ginecologie, dr. Dorel Ciutre. Celelalte nume sunt Maria Andrea Berar, Vasile Alexandru Majdik și Ștefana Elena Iuhas.

Despre acest caz, deputatul USR Adrian Wiener a precizat într-o intervenție pentru News Pass, cu Laura Chiriac, că sistemul public de sănătate este parazitat:

“Cu siguranță, sistemul public de sănătate este parazitat, căpușat în multe aspecte. Dacă pornim de la direcționarea unora dintre pacienți, dinspre sistemul public spre sistemul de stat care este până la urmă și o formă de recompensare informală, ca să nu zic de șpagă a unora dintre medici pentru activitatea din spitale. Dacă vorbim despre această rețea infracțională, pentru că este vorba până la urmă de o rețea infracțională care folosea resursele sistemului public de stat și îl lăsau mai sărac, mai vulnerabil, pentru a-și spori veniturile proprii, utilizând această formă nobilă de depistare precoce mai degrabă, decât de prevenția cancerului de col uterin”.

Deputatul USR semnalează că acest caz a ieșit la iveală datorită avertizorilor de integritate:

“Tot acest eșafodaj infracțional a fost scos la iveală de către un avertizor de integritate, de către o persoană care pur și simplu nu a mai suportat această formă de corupție profundă instituționalizată chiar. Acolo sunt oameni care au naturalizat, toată lumea de acolo știa despre acest lucru, era considerat firesc, normal, era o formă de supraviețuire probabil dacă le întrebi pe acele persoane. Să folosești totuși acest circuit, uzând de implicarea în depistarea precoce a cancerului, este o formă de cinism, dincolo de infracțiunea propriu-zisă. Avertizorii de integritate sunt foarte importanți în descoperirea acestor forme de corupție acceptate de toată lumea, ferite de ochii publicului. Acolo sunt locuri de muncă ale unor medici care practic sunt stăpânite ca și când ar fi propriile moșii. Nimeni nu îndrăznea să spună nimic de acolo, toată lumea făcea ceea ce spunea șeful.

Este trist ca medic să văd asemenea forme de detașare completă de empatie,de ceea ce ar trebui să fie sistemul public de sănătate”.