Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a declarat marți seară, pentru B1 TV, că vede greu de impus acum carantina la nivel național. În schimb, el a pus accent pe purtarea măștii de protecție și a subliniat că, într-un viitor nu foate îndepărtat, aceasta va face diferența. El a mai vorbit și despre cât de dificilă este munca personalului medical de când a izbucnit epidemia de coronavirus: „Spre sfârșitul zilei, toată lumea e sleită. Nu mai spun că e cu nervii la pământ”.
Întrebat de moderatorul B1 TV Silviu Mănăstire dacă se impune revenirea la carantină totală, pentru a limita răspândirea coronavirusului, profesorul a răspuns: „Un lockdown în momentul de față este greu de realizat, ținând cont de numărul mare de cazuri. Mai mult decât atât, acestea sunt cazuri care sunt la vedere. În spatele lor, sunt asimptomaticii care evident că împrăștie virusul în continuare”.
Streinu Cercel a subliniat apoi că este esențial ca toți oamenii să poarte masca de protecție, inclusiv când sunt la serviciu: „Avem o problemă legat de cei care nu înțeleg că, în momentul de față, trebuie să poate mască de dimineață până seară, inclusiv la birou. Această mască e cea care va face diferența într-un interval nu foarte îndepărtat de timp. Acum spitalele de boli infecțioase practic sunt la refuz. Ați văzut că ne apropiem cu pași repezi să competăm și locurile din Terapiile Intensive, or dacă punem 5% fiecare zi din acest număr de cazuri care apar sub formă de cazuri noi, aceste procente ajung la ATI”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat cum este situația la Institut, medicul a răspuns: „La ”Matei Balș”, din cele 20 de paturi sunt 20 de paturi cu pacienți, din care circa 14 sunt ventilați mecanic și restul pe oxigen. Deci sunt pacienți cu foarte severi. Și în secții sunt pacienți severi, care așteaptă eventual să fie transferați la ATI. Lucrurile în momentul de față accelerează văzând cu ochii”.
Adrian Streinu Cercel a explicat apoi că triajul este un proces extrem de complicat, iar munca personalului medical este îngreunată de echipamentul care asigură protecția: „Spre sfârșitul zilei, toată lumea e sleită. Nu mai spun că e cu nervii la pământ…”.
„Faptul că acum suntem într-o pandemie, fiecare doctor trebuie să-și lărgească aria de preocupare în așa fel încât să putem asista toți bolnavii. Practic ne întoarcem undeva la absolvirea facultății și trebuie să ne aducem aminte de tot ce am învățat chiar dacă acum suntem experți într-o anumită patologie”, a mai declarat Adrian Streinu Cercel, pentru B1 TV.
Anterior, profesorul subliniase că numărul cazurilor noi de coronavirus, deja îngrijorător de mare, va crește și mai mult dacă oamenii nu vor respecta măsurile de protecție sanitară: „Noi ne așteptăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat – și aici este problema de câteva săptămâni – numărul pacienților să crească dacă lumea nu înțelege că trebuie să se păzească. Nimeni nu îi poate păzi să nu se îmbolnăvească, dacă nici ei nu se păzesc pe ei înșiși. Mai mult decât atât, contaminându-se și infectându-se, evident că vor da acest virus și celor din jurul lor. Eu nu înțeleg de ce lumea este atât de reticentă la măsurile uzuale de igienă și de igienă comunitară. Nu vă spălați, nu purtați mască, niciun fel de problemă, dar atunci să nu vă mirați că vă îmbolnăviți”.