Adrian Streinu-Cercel: „Într-o lună, România va avea un vaccin experimental adus din Marea Britanie”

Adrian Streinu-Cercel: Într-o lună, România va avea un vaccin experimental adus din Marea Britanie”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a declarat vineri, într-o intervenție televizată că peste aproximativ o lună un vaccin experimental făcut în Marea Britanie ar putea fi adus în România și testat pe grupe de persoane.

”În SUA și în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus. Noi, de la Institutul Național de Boli Onfecțioase ”Matei Balș”, avem deja o colaborare în acest sens și urmează să primim protocolul de colaborare pentru a putea pune în experiment acest nou vaccin.

E un vaccin făcut prin inginerie genetică. S-au indentificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpi protectori și este un vaccin care se referă populației care nu a trecut prin infecție. De aceea avem nevoie de testele acelea rapide….(testarea pe grupul de personae) este în funcție de protocol. Nu vă pot spune în momentul de față. Într-o lună de zile România va avea un vaccin experimentaladus din Marea Britanie”, a decalarat Adrian Streinu Cercel, la Antena 3.

Profesorul Streinu-Cercel a declarat că „din momentul în care s-a ratificat protocolul științific de cercetare”, produsul va ajunge pentru avizare la Agenția Națională a Medicamentului din România.

De asemenea, acesta a declarat în intervenția sa că limitarea mersului pe stradă în contextul pandemiei de coronavirus este iminentă.

”Limitarea mersului pe stradă e iminentă pentru că în contextul în care apar multe cazuri pe zi, ele fac obiectul unor analize foarte atente și ele sunt cele care vor decide momentul în care aceste distanțări sociale se vor impune. Astfel de decizii nu se iau după o zi pe alta. Avertizări de genul acesta, ca lumea să se obișnuiește cu ideea, astea se pot spune”, a spus Adrian Streinu Cercel.

El a mai precizat că a recomandat ca persoanele cu vârste de peste 70 de ani să rămână la domiciliu și autoritățile locale să le procure alimente sau medicamente, sau dacă au aproape membrii familiei, o vor face ei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`