Adrian Streinu-Cercel, după incendiul de la Institutul Matei Balș: Clădirea era din 1953, dar fusese refăcută din toate punctele de vedere. Ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie, cu toate avizele

Publicat: 29 01. 2021, 08:14
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Streinu-Cercel a precizat că Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, unde vineri dimineață a izbucnit un incendiu în care au murit patru persoane, funcționează într-o clădire veche din 1953, dar care a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv al furnizării de oxigen.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a declarat Adrian Streinu-Cercel, după incendiul de la Institutul Matei Balș

Adrian Streinu-Cercel, actualmente senator PSD și fost manager al Institutului Matei Balș, a precizat că la momentul izbucnirii incendiului pacienții erau conectați la masca de oxigen, iar starea lor era medie spre severă. Zeci de pacienți au fost transferați către alte spitale din Capitală.

Medicul a precizat că nu s-au chemat medici de acasă și spune despreintervenția SMURD a fost una eficientă. Adrian Streinu-Cercel a declarat că nu știe de la ce putea pleca incendiul și că acest lucru va fi comunicat atunci când se va ști.

Ultima linie de oxigen, spune fostul manager al Institutului, a fost montată în decembrie 2020, cu toate avizele.

Un incendiu s-a produs, vineri dimineață, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală. Focul ar fi pornit de la parterul pavilionului cinci al spitalului. Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a confirmat că patru persoane au decedat. Supraviețuitorii au fost transferați către alte unități medicale din Capitală.

Pompierii au precizat că, la momentul intervenției, incendiul nu se manifesta cu flacără, însă cu degajări mari de fum. În cauză a fost deschis un dosar penal.

Ce au spus colonelul Șchiopu, comandantul intervenției, și doctorul Oprița

Colonelul Șchiopu, comandantul intervenției, a menționat că primul apel a venit la 5:05, iar primul echipaj a sosit la fața locului după opt minute. La acel moment, era ardere generalizată. S-au constituit echipe de salvare și echipe de lichidare a flăcărilor. Pe lângă cele patru persoane decedate, spune colonelul, alte 102 au fost evacuate. La fața locului au intervenit nu mai puțin de 24 de autospeciale.

În ceea ce privește partea medicală, doctorul Oprița a declarat că au existat 38 de echipaje de prim-ajutor, respectiv șase de Terapie Intensivă. Au fost mobilizați în jur de 100 de medici și asistenți suplimentari.