Adrian Streinu Cercel, despre noul coronavirus din China: ”Nu avem niciun caz pe teritoriul României. Lumea trebuie să stea liniștită. Institutul «Matei Balș» poate să primească pacienți, să-i diagnosticheze și să-i trateze” (VIDEO)

Adrian Streinu Cercel, despre noul coronavirus din China: ”Nu avem niciun caz pe teritoriul României. Lumea trebuie să stea liniștită. Institutul «Matei Balș» poate să primească pacienți, să-i diagnosticheze și să-i trateze” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, a declarat luni, la finalul ședinței Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, că institutul pe care îl conduce „are toate capabilitățile să primească, să diagnosticheze și să trateze” eventualii pacienți cu coronavisrus. Acesta i-a îndemnat însă pe români să nu se îngrijoreze, în condițiile în care, pe teritoriul țării noastre nu a fost confirmat niciun caz de îmbonăvire.

De asemenea, Adrian Streinu Cercel a subliniat că focarul din China este la nivelul unei regiuni, ceea ce înseamnă că riscul ca afecțiunea să ajungă în România ”este substanțial redus”.

”Majoritatea sunt forme ușoare și medii de îmbolnăvire. Restul sunt forme care îmbracă anumite elemente de severitate și fac obiectul admiterii pacienților la spital.

În primele două-trei zile, pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă cu totul datele problemei și modalitățile de monitorizare la intrarea în țară a unor astfel de persoane.

În China, focarul este la nivelul unei regiuni. Asta înseamnă că riscul că această afecțiune să ajungă pe teritoriul României este substanțial redus, motiv pentru care măsurile care au fost discutate vor fi în așa fel încât să putem să identificăm primii pacienți.

Institutul «Matei Balș» are toate capabilitățile, în momentul de față, să primească pacienți, să-i diagnosticheze și să-i și trateze. (…)

Noi urmărim orice persoană care intră în țară și a avut legătură cu zonele afectate în ultimele 14 zile.

Nu încercați să căutați teste rapide pentru coronavirus, pentru că nu există.

Nu avem niciun caz pe teritoriul României și lumea trebuie să stea liniștită.

Nu se pune problema dacă sunt suficiente paturi în spitale în cazul în care vor există cazuri în România, se pune problema să diagnosticăm primul caz.

Primele 10 cazuri vor fi direcționate către Institutul «Matei Balș»”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

La rândul său, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a precizat că aproximativ 20% dintre infecțiile din China sunt cazuri grave, iar cazurile care au fost înregistrate în alte state sunt la persoane care au fost în China sau au venit în contact cu oameni bolnavi din această țară.

”Discutăm despre o boală care, chiar dacă încă nu a fost declarată urgență de sănătate publică la nivel global, întrunește toate caracateristicile unei astfel de afecțiuni. În China crește rapid numărul de cazuri confirmate, dar acest lucru se datorează și măsurilor de testare extinse care se pot face acolo. Cifrele globale în ceea ce privește procentul de cazuri grave și mortalitatea nu s-au schimbat. Chiar dacă discutăm despre aproape 3.000 de cazuri, nu discutăm decât despre 80 de decese, ceea ce situează mortalitatea între 2-4%, în funcție de momentul în care facem aceste cazuri.

Circa 20% dintre infecții sunt cazuri grave. În ceea ce privește îmbolnăvirile din celelalte țări unde au fost semnalate, ele sunt la persoane care au fost în China sau au venit în contact cu persoane bolnave din China, nu discutăm despre transmiterea ulterioară a infecției în aceste țări.

În ceea ce privește țara noastră, acele măsuri inițiale care au fost elaborate de Comitetul interministerial deja sunt operaționale în bună parte. Ne pregătim pentru diseminarea capacității de diagnostic, nu numai la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș», ci și la celelalte spitale de boli infecțioase din București, Cluj, Iași și Timișoara”, a spus Alexandru Rafila.

Ambii specialiști au precizat că în China există și 51 de cazuri de pacienți cu coronavirus care s-au vindecat.

”Majoritatea s-au vindecat, chiar dacă nu au fost diagnosticați pentru că formele au fost ușoare. Din cele 80% de forme ușoare, ele se vindecă spontan, nu trebuie decât un tratament simptomatic”, a precizat Alexandru Rafila.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare