Adrian Negrescu: Este posibil ca în următorii 10 ani să ajungem la o vârstă de pensionare de 70-75 de ani. Cei care vor ieși la pensie pe baza noii legi vor avea pensii mai mici decât cei care le-au primit pe vechea lege (VIDEO)

Adrian Negrescu: Este posibil ca în următorii 10 ani să ajungem la o vârstă de pensionare de 70-75 de ani. Cei care vor ieși la pensie pe baza noii legi vor avea pensii mai mici decât cei care le-au primit pe vechea lege (VIDEO)
Adrian Negrescu, analist economic

Analistul economic Adrian Negrescu a avut o intervenție, în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a spus principalele probleme ale noii legi a pensiilor.

„Se creează iarăși discriminări”

Negrescu a ținut să puncteze faptul că este posibil ca în următorii 10 ani să ajungem la o vârstă de pensionare de 70-75 de ani, iar cei care vor ieși la pensie pe baza noii legi vor avea pensii mai mici decât cei care le-au primit pe vechea lege.

“Sunt atât de multe probleme cu legea asta încât e greu să spun care e cel mai important. În primul rând, cred că vârsta de pensionare, faptul că nu mai e nimic concret, nu știi exact la cât vei ieși la pensie. O dată la 3 ani, Consiliul Fiscal va stabili, în baza unor criterii absolut ridicole din punctul meu de vedere, legat de vârsta de ieșire la pensie, legate de speranța de viață. Este posibil ca în următorii 10 ani să ajungem la o vârstă de pensionare 70-75 de ani în felul ăsta, adică nu mai ai niciun fel de predictibilitate legată de ieșirea la pensie. Pe de altă parte, se creează iarăși discriminări. Dacă până acum am eliminat o parte din discriminările din trecut, în viitor vor fi create altele.

De ce vă zic acest lucru? Pentru că sunt oameni care primesc în momentul de față pensie de 4.000 de lei, dar pensia lui recalculată este pe la 2700. Toți ceilalți care au lucrat în același tip de activitate și ar fi trebuit să primească 4.000 de lei nu vor mai primi dacă ies acum la pensie, vor primi 2700. Deci, pe viitor, toți cei care vor ieși la pensie pe baza noii legi vor avea pensii mai mici decât cei care le-au primit pe vechea lege, care avea un coeficient mult mai bun”, a explicat Negrescu.

„Anul viitor o să fie cel puțin 10 miliarde de euro în plus necesari la bugetul de pensii”

“Mai e o altă chestie extrem de importantă, din punctul meu de vedere, nu se mai ține cont de complexitatea muncii absolut deloc, de grupele de muncă, de faptul că unii au lucrat în mina. Deci faptul că ai lucrat în mină 25 de ani echivalează exact același lucru cu a lucra la birou.

Și mai e problema finanțării. Din punctul meu de vedere, anul ăsta hai că o rezolvăm din acest împrumut pe care l-am făcut, dar anul viitor o să fie cel puțin 10 miliarde de euro în plus necesari la bugetul de pensii. Nu știu de unde îi vor lua, în condițiile în care ei nu stimulează crearea de locuri de muncă în economie, nu reduc taxele pe muncă, într-adevăr, pentru a determina firmele să creeze locuri de muncă pentru că pensiile astea ar trebui plătite din contribuțiile salariale, nu din transferuri de la bugetul de stat. În momentul de față, la bugetul de stat, se transferă undeva la nivel de 3,5 miliarde de lei, începând cu luna septembrie, un miliard pe legea veche și încă 2 miliarde și ceva, din câte am înțeles, pe această lege nouă, în fiecare lună.

Deci, în loc să alocăm banii ăia pentru lucruri care contează, din păcate îi alocăm pentru pensii, când acest sistem ar trebui să fie susținut din contribuțiile salariale ale fiecăruia. E o problemă pentru viitor, pentru că dacă vor ieși și decrețeii la pensie în perioada următoare, 1,6 milioane de oameni, va fi o mega problemă”, a mai adăugat analistul economic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:58 - Reacția unei românce când a văzut ce i-a lăsat moștenire pensionara de 92 de ani pe care o îngrijise în Italia. Nepoții bătrânei s-au revoltat
18:55 - Personalul medical care se luptă în prima linie cu variola maimuței în Congo sunt epuizați și lucrează cu frică
18:46 - Marcel Ciolacu: „Digitalizarea înseamnă o reformă autentică pentru administrație. Construim un sector public modern, sigur și eficient”
18:33 - Încă o navă sub pavilion Barbados, încărcată cu produse laminate, a eșuat pe Canalul Sulina
18:28 - Marcel Ciolacu va face o nouă vizită pe A7. Premierul a anunțat finanțări suplimentare pentru lucrările la autostrăzi: „Ritmul de execuție este foarte bun” (VIDEO)
18:24 - Marcel Ciolacu: Investițiile nete în economie sunt la un record istoric. România a trecut la un model de dezvoltare bazat pe investiții (VIDEO)
18:17 - Marcel Ciolacu: „Lucrăm la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni” (VIDEO)
18:15 - Marcel Ciolacu le cere miniștrilor „să finalizeze cele două proiecte economice majore, finanțarea tranziției verzi pentru marea industrie și sprijinirea investițiilor cu impact semnificativ”: „Vom face simultan și rectificarea bugetară” (VIDEO)
18:05 - Ciprian Tătărușanu se retrage din fotbal, „cel mai frumos sport din lume”: „Ți-am dat totul”
18:05 - Zelenski le cere Regatului Unit și SUA să ia „decizii clare” cu privire la permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune în adâncul Rusiei