Analistul economic Adrian Negrescu a avut o intervenție, în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a spus principalele probleme ale noii legi a pensiilor.
Negrescu a ținut să puncteze faptul că este posibil ca în următorii 10 ani să ajungem la o vârstă de pensionare de 70-75 de ani, iar cei care vor ieși la pensie pe baza noii legi vor avea pensii mai mici decât cei care le-au primit pe vechea lege.
“Sunt atât de multe probleme cu legea asta încât e greu să spun care e cel mai important. În primul rând, cred că vârsta de pensionare, faptul că nu mai e nimic concret, nu știi exact la cât vei ieși la pensie. O dată la 3 ani, Consiliul Fiscal va stabili, în baza unor criterii absolut ridicole din punctul meu de vedere, legat de vârsta de ieșire la pensie, legate de speranța de viață. Este posibil ca în următorii 10 ani să ajungem la o vârstă de pensionare 70-75 de ani în felul ăsta, adică nu mai ai niciun fel de predictibilitate legată de ieșirea la pensie. Pe de altă parte, se creează iarăși discriminări. Dacă până acum am eliminat o parte din discriminările din trecut, în viitor vor fi create altele.
De ce vă zic acest lucru? Pentru că sunt oameni care primesc în momentul de față pensie de 4.000 de lei, dar pensia lui recalculată este pe la 2700. Toți ceilalți care au lucrat în același tip de activitate și ar fi trebuit să primească 4.000 de lei nu vor mai primi dacă ies acum la pensie, vor primi 2700. Deci, pe viitor, toți cei care vor ieși la pensie pe baza noii legi vor avea pensii mai mici decât cei care le-au primit pe vechea lege, care avea un coeficient mult mai bun”, a explicat Negrescu.
“Mai e o altă chestie extrem de importantă, din punctul meu de vedere, nu se mai ține cont de complexitatea muncii absolut deloc, de grupele de muncă, de faptul că unii au lucrat în mina. Deci faptul că ai lucrat în mină 25 de ani echivalează exact același lucru cu a lucra la birou.
Și mai e problema finanțării. Din punctul meu de vedere, anul ăsta hai că o rezolvăm din acest împrumut pe care l-am făcut, dar anul viitor o să fie cel puțin 10 miliarde de euro în plus necesari la bugetul de pensii. Nu știu de unde îi vor lua, în condițiile în care ei nu stimulează crearea de locuri de muncă în economie, nu reduc taxele pe muncă, într-adevăr, pentru a determina firmele să creeze locuri de muncă pentru că pensiile astea ar trebui plătite din contribuțiile salariale, nu din transferuri de la bugetul de stat. În momentul de față, la bugetul de stat, se transferă undeva la nivel de 3,5 miliarde de lei, începând cu luna septembrie, un miliard pe legea veche și încă 2 miliarde și ceva, din câte am înțeles, pe această lege nouă, în fiecare lună.
Deci, în loc să alocăm banii ăia pentru lucruri care contează, din păcate îi alocăm pentru pensii, când acest sistem ar trebui să fie susținut din contribuțiile salariale ale fiecăruia. E o problemă pentru viitor, pentru că dacă vor ieși și decrețeii la pensie în perioada următoare, 1,6 milioane de oameni, va fi o mega problemă”, a mai adăugat analistul economic.