Analistul economic Adrian Negrescu a avut o intervenție în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a comentat subiectul referitor la cum vom rezolva cu banii, atât pentru pensii, cât și pentru alte sectoare. Analistul ecomonic a spus că “ar trebui să renunțăm la aceste artificii, de a aduce la bugetul de pensii bani din alte domenii, pe care le văduvim, practic”.
“În momentul de față, deficitul bugetar a crescut semnificativ, suntem pe la 80 de miliarde de lei, din câte am înțeles. Abia aștept să văd execuția bugetară, să vedem exact cum arată în acest moment bugetul. Legat de pensii, aș vrea să văd și eu, tot fac apel la ministrul Muncii sau ministrul Finanțelor să vină cu niște cifre concrete, dincolo de asigurările că există bani la bugetul de stat să zică, ‘uite, ăștia sunt banii pe care îi plătim acum, începând de anul viitor plătim atât și astea sunt sursele din buget’, sursele din bugetul asigurărilor de pensii, nu de la bugetul de stat, pentru că pensiile se plătesc din contribuțiile salariale ale noastre, ale celor care muncim. Nu ar trebui, în mod normal, să vină de la bugetul de stat, luați bani de la investiții, de la digitalizare, de la inovație sau de la cine știe și alte capitole bugetare. Ar trebui să renunțăm la aceste artificii de a aduce în bugetul de pensii bani din alte domenii pe care le văduvim, practic. Nu se plătesc salarii în sectorul medical, vedem oamenii în stradă, care nu-și primesc drepturile. Asta cred că este realitatea. Deficitul se accentuează, investițiile stagnează, mă refer la investițiile din bugetul propriu, din bugetul nostru național, nu din bani europeni, pentru că am ajuns, din păcate, să fim dependenți de banii europeni. 70 % din ce s-a investit anul ăsta, s-a investit din bani europeni și nu din bani de la buget. Și te întrebi unde sunt, totuși, restul de bani, pe care statul i-a adunat din taxe și impozite, mult mai bine decât anul trecut. Păi, unde se văd banii respectivi, dacă nu se văd în investiții, nu se văd în pensii, nu se văd în alte domenii extrem de importante.
Probabil se văd salarizarea bugetarilor, care are în momentul de față un nivel dublu față de ce se întâmpla acum 4 ani de zile.”