Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balș”, s-a arătat de părere că epidemia de COVID-19 va evolua cu aceeași intensitate în restul lunii octombrie. „Cred că fiecare în familie are persoane vulnerabile, persoane în vârstă, cu afecțiuni cronice, și este clar că ar trebui noi să îi protejăm pe ei, iar persoanele care sunt vulnerabile să aibă foarte multă grijă în această perioadă”, a subliniat medicul infecționist la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Intervenția medicului infecționist a venit în contextul în care rata de infectare din Capitală a ajuns la 14,2.
„Știți că întrebarea se pune foarte des, când e vârf, când vine platoul, când e curba descendentă când lucrurile încep să se așeze. Este evident că vorbim de o variantă Delta care se transmite foarte ușor, ceea ce înseamnă că, în momentul în care avem un caz nou, acest caz nou va duce la transmiterea către un număr destul de mare de persoane. Înseamnă că atunci când am într-o zi un număr de noi cazuri la mia de locuitori destul de mare este evident că pentru a ajunge la un vârf sau pentru a ajunge în punctul de unde încep să scadă va fi un interval de timp. Probabil că toată luna octombrie va merge cu aceeași intensitate, din păcate. Când vorbim de Capitală sau de orașele mari, este evident că există interacțiuni importante, oamenii sigur că interacționând și infectarea este pe măsură”, a explicat Adrian Marinescu.
El a explicat că „presiunea la nivelul sectorului medical nu este din numărul total de infecții”.
„Conteză câți procentual ajung la spitalizare, câți au într-adevăr complicații – și nu mă refer doar la Terapie Intensivă. Cam peste tot în Europa în momentul de față se discută procentul celor care se spitalizează, nu numărul total de infecții”, a adăugat Adrian Marinescu.
Întrebat dacă propunerea făcută de anumiți specialiști, care spun că soluția cea mai bună în această perioadă ar fi să ne carantinăm, este o idee bună sau mai degrabă o exagerare, Adrian Marinescu a afirmat: „Sigur că e o idee bună, dar n-aș numi-o o autocarantinare. Aș vorbi de niște măsuri de prevenție, pe care cred că le face fiecare până la urmă ca pe un lucru echilibrat. Sigur că mergem la locul de muncă, ne desfășurăm activitatea, dar într-adevăr putem să încercăm să reducem cât putem de mult activitățile care presupun zone aglomerate, unde într-adevăr am putea să ne infectăm. Sigur că acest lucru nu rezolvă singur, avem nevoie de toate lucrurile care să vină la pachet, începând de la vaccinare, continuând cu niște măsuri care sunt oricum la nivel oficial. (…) Cred că fiecare în familie are persoane vulnerabile, persoane în vârstă, cu afecțiuni cronice, și este clar că ar trebui noi să îi protejăm pe ei, iar persoanele care sunt vulnerabile să aibă foarte multă grijă în această perioadă”.