Adrian Câciu: Trebuie găsită o formulă de a compensa fermierii în colaborare cu Comisia Europeană

Adrian Câciu: Trebuie găsită o formulă de a compensa fermierii în colaborare cu Comisia Europeană
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că fermierii vor trebui să beneficieze de o formulă de a compensa, cu sprijinul Comisiei Europene, în care producţia de cereale este valorificată la un preţ mic, dată fiind situaţia din Ucraina.

Declarațiile făcute de Adrian Câciu

„Problema la cerealele ucrainene nu este, dacă vreţi, marfa. Marfa nu rămâne în România. Problema este preţul. Toată această parte a Mării Negre a suferit o scădere de preţ pentru că avem o supraofertă: cerealele ucrainene care se duc în piaţă, nu în România, dar se duc în piaţă şi scad preţul pe toată piaţa europeană. Şi atunci, degeaba ai producţie, pentru că tu o valorifici la un preţ foarte slab şi nu poţi să-ţi plăteşti creditele”, a afirmat, într-o emisiune la un post local de radio, Adrian Câciu, potrivit Agerpres.

Acesta a mai precizat că trebuie o discuţie şi cu Comisia Europeană pentru găsirea unei forme de sprijin pentru fermierii afectați.

Federațiile din agricultură au trimis o scrisoare deschisă către autorități prin care cer luarea unor măsuri drastice în privința cerealelor ucrainene.

În document, Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită autorităților române să întreprindă „toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană și statele membre să susțină atât declarativ cât și oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte prezentate anterior, prevăzute în procesul verbal al întâlnirii MADR din 15.01.2024, la punctele 2 și 3 în cadrul respectivei ședințe, astfel:

Acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) în condiții cel puțin similare anului 2023;

Adoptarea soluției UE privind asigurarea supraviețuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerț pentru produsele agricole din Ucraina”.

Măsurile cerute de fermieri

Măsurile propuse a fi luate sunt următoarele:

Crearea și implementarea până la 30.04.2024 a unui sistem european care să asigure că destinația pentru toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate înainte de intrarea în UE(prin tranzit, import normal și/sau special/temporar), cântărite la intrare și ieșire, introduse în sistem, unde să fie disponibile în mod transparent oricând, pentru orice persoană interesată pentru a garanta că produsele ucrainene ajung la respectivele destinații și nu rămân pe traseu sau sunt deturnate față de traseul/destinația inițială, chiar și parțial ca și cantitate.

Introducerea pragurilor de import(normal și situații speciale de importuri temporare, specifice târgurilor, expozițiilor) pentru orice marfă agricolă supusă comerțului, bazate pe media anuală sau trimestrială pentru anii combinați 2021 și 2022. Orice produse importate peste acest prag ar trebui să fie exportate în afara UE și, prin urmare aprobate doar pentru tranzit pe teritoriul UE însoțite de sigilii electronice, urmărite în timp real prin GPS, fără abateri de traseu sau opriri nejustificate.

Alertarea autorităților europene și activarea automată a clauzei de salvgardare la nivel național în cazul constatării de încălcări ale legislației aplicabile de către proprietarii și transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricărui stat membru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)