Admiterea la facultate se modifică din acest an: Află noile criterii anunțate de Ministerul Educației

Publicat: 28 03. 2012, 09:06

Începând cu anul şcolar 2012-2013 organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în universităţiile din România se modifică. Absolvenţii casei a XII-a care vor să devină studenţi vor trebui să treacă prin mai multe teste şi probe eliminatorii.

Ordinul prevăzut de Ministrul Educaţiei în care se specifică că tinerii vor intra la facultate numai pe baza de examen este pe jumătate real. De fapt examenul de admitere este un test.

„Instituţiile de învăţământ superior nu sunt obligate să organizeze probe de admitere, pentru că ar fi o discrepanţă prea mare între stat şi privat, iar o astfel de măsură i-ar împinge pe tineri spre facultăţile private, care nu ar organiza examen. Termenul de examen de admitere este cel care induce în eroare”, a declarat Tudorel Urianu, consilierul Ministrului Educației, potrivit EVZ.

Un lucru este cert. Facultăţile nu mai pot lua în considerare la admitere mediile obţinute în timpul liceului.

„Este o decizie bună, cu efecte pozitive.  Mai mult de jumătate din facultăţile Universităţii din Bucureşti au introdus încă de anul trecut concursul de admitere, precum şi alte forme de testare precum teste grilă, interviu sau eseu. În momentul de faţă, facultăţile îşi construiesc structura examenului şi luni vom valida propunerile în Consiliul de Administraţie, urmând a fi aprobate în Senatul Universităţii din Bucureşti”, spune Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti.

Modul de desfăşurare a admiterii va consta în proba orală sau scrisă.  În funcţie de opţiunea facultăţilor pot fi luate în considerare notele de la Bacalaureat. În ceea ce priveşte studiile organizate într-o limbă străină, admiterea va conţine obligatoriu o probă de competenţă lingvistică eliminatorie.