Admitere liceu 2020. Cum se calculează media de admitere

Admitere liceu 2020. Cum se calculează media de admitere

Evaluarea Națională 2020 pentru elevii de clasa a VIII-a începe în data de 2 iunie, odată cu înscrierea candidaților pentru examene, și se încheie la 27 iunie, odată cu afișarea rezultatelor finale, după contestații. Ulterior va avea loc repartizarea computerizată la licee.

Cum se calculează media de admitere la liceu în anul 2020

Potrivit broșurii de admitere la liceu făcură publică de Ministerul Educației, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80% şi media generală de absolvire a claselor V- VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere la liceu 2020 se face astfel:

MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

Media generală la Evaluarea Naţională va fi calculată, indiferent dacă una sau mai multe din notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt inferioare notei cinci.

De asemenea, media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a şi media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire.

Există și excepții și anume liceele/clasele pentru care se susţin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se susţin probe de verificare a cunostinţelor de limbă modernă şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru care se susţin probe de verificare a cunostinţelor la limba maternă.

Evaluarea Națională 2020, calendarul desfășurării probelor

Aproximativ 180.000 de adolescenţi de clasa a VIII- a vor susţine în această vară Evaluarea Naţională.

Până să afle rezultatele evaluării naționale 2020 și să li se calculeze media de admitere la liceu, elevii vor trece fi testați la cele două probe obligatorii: Limba și Literatura Română și Matematică.

Elevii din clasele a VIII-a urmează să seînscrie la Evaluarea Națională și să susțină examenele astfel:

02 – 05 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională

15 iunie 2020 Limba și literatura română (proba scrisă)

17 iunie 2020 Matematică (proba scrisă)

18 iunie 2020 Limba și Literatura maternă (proba scrisă)

22 iunie 2020, până în ora 14:00 Afișarea rezultatelor

22 iunie (ora 16:00 – 19:00) – 23 iunie (ora 08:00 – 12:00) Depunerea contestațiilor

23 – 26 iunie Soluționarea contestațiilor

27 iunie Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

În ceea ce priveșteelevii aflați în carantinăsau confirmați pozitiv cu noul coronavirus, aceștia vor susține Evaluarea Națională după o procedură specială.

„Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noulcoronavirusvor susține probele conform unei proceduri speciale, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a EN VIII”, conform noiimetodologii.

Ce reguli de distanțare socială trebuie să respecte elevii de clasa a VIII-a

Elevii și profesorii care îi vor supraveghea pe aceștia în timpul examenului de evaluare națională trebuie să respecte o serie de reglui impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Potrivit ordinului de ministru, aceștia vor purta obligatoriu măști de protecție, iar numărul elevilor nu va fi mai mare de 10 într-o clasă. Concret, între elevi se va păstra o distanță de 2 metri.

Totodată, la întrarea în unitățile de învățământ vor exista dezinfectanți pentru mâini, iar elevilor li se va lua tempteratura înainte de a fi primiți în sălile de examen.

„Elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit, vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea.”, a precizat Monica Anisie

Urmăriți B1TV.ro și pe
`