Admiterea la facultate în anul 2020 se va face online. Care sunt noile reguli implementate

Admiterea la facultate în anul 2020 se va face online. Care sunt noile reguli implementate

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, alături de Consiliul Național al Rectorilor, Sindicatul Alma Mater și de asociațiile studențești au convenit ca, în contextul pandemiei COVID-19, anul acesta admiterea în învăţământul superior să fie organizată online.

Prin modificarea Legii Educaţieide către Parlament, se stabileşte că”Universităţile pot organiza admitere pentru anul universitar 2020-2021 în forma online, potrivit metodologiei aprobate de Senatul universitar, iar în anul 2019-2020 se poate organiza online susţinerea tezelor de abilitare”.

Universităţile, acces rapid la notele de Bacalaureat

Ministerul Educației și Cercetării a permis universităților românești accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru a facilita procesul de admitere în sistem online în instituțiile de învățământ superior.

Prin urmare, universitățile pot verifica rezultatele obținute de absolvenții clasei a XII-a, în urma susținerii examenului național de Bacalaureat, evitând, astfel, prezența fizică a candidaților la înscrierea pentru admiterea la facultate. Astfel au fost eliminate o serie de proceduri birocratice pentru a eficientiza procesul administrativ.

“În această perioadă, căutăm să simplificăm cât putem de mult modalitățile prin care absolvenții clasei a XII-a se pot înscrie la facultate, în condiții de siguranță. La fel de important este și procesul de învățare-evaluare on-line din universități și am încredere că toate instituțiile de învățământ superior vor sprijini accesul la educație al studenților”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Normele de admitere, stabilite de fiecare Universitate în parte

În virtutea autonomiei Universitare, dar şi a specificului fiecărei facultăţi, Centrele Universitare din ţară vor stabili fiecare modalitatea în care vor face admitere online. Din acest motiv, procedura nu este unitară la nivelul întregii ţări, cum de altfel existau diferenţe şi la admiterea clasică, între universităţi.

Universitatea din Bucureşti: Singura facultate unde se dă examen este cea de Drept

Singura facultate de la universitatea București unde în acest an se va da examen va fi Facultatea de Drept, pe 2 iulie, iar la celelalte admiterea va fi în baza mediei și a unor note obținute la bacalaureat la diferite discipline, în funcție de specificul facultății, a declarat rectorul Universității București, Marian Preda, potrivit Hotnews.

Astfel, la Matematică-Informatică, Limbi străine, Fizică, Chimie, Teologie sau Psihologie, unde erau examene scrise, acum se va merge pe note sau medii obținute la bacalaureat.

Universitatea de Vest din Timișoara aînceput deja procedura de admitere

Candidații se vor putea înscrie pe o platformă digitală, accesibilă la adresa webhttps://admitere.uvt.ro/, unde vor completa date personale, vor încărca documentele justificative și își vor exprima opțiunile pentru programele de studii universitare pe care doresc să le parcurgă.

Tot acolo vor și confirma locul, în cazul în care sunt admiși, și vor accepta condițiile contractului de studii, nefiind nevoie să se prezinte fizic la sediile Universității de Vest din Timișoara în această vară, scrie Ziua de Vest.

Până la începutul anului universitar 2020-2021, fiecare candidat va trebui să prezinte și în original documentele încărcate pe platforma de admitere, pentru certificarea acestora de către responsabilii procesului de admitere, dar ulterior acestui proces.

În premieră pentru UVT, începând de astăzi, candidații se pot preînscrie, accesând platforma de admitere și intrând în contact cu echipa UVT.

Procesul de înscriere se poate finaliza în momentul în care candidatul intră în posesia diplomei de Bacalaureat – pentru înscrierea la un program de studii de licență -, respectiv a diplomei de licență (pentru înscrierea la studiile universitare de masterat).

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, formule multiple de admitere

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu s-a stabilit încă concret cum va avea loc examenul de admitere. Rectorul Daniel David spune că universitatea este pregătită pentru susținerea online a examenului de admitere, dar ar prefera ca examenele să fie susținute fizic, chiar cu cu câteva luni întârziere.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a renunțat la examenele scrise, astfel că admiterea va avea loc doar în baza dosarelor candidaților.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, există posibilitatea ca examenele să fie organizate integral online, indiferent că este vorba de sesiunea din semestrul II, de licență, masterat, doctorat sau admitere.

Academia de Muzică Gheorghe Dima a decis însă să amâne pentru toamnă examenele de absolvire, pe motiv că instrumentele electronice nu permit aprecierea fină a muzicii interpretate de absolvenți.

Mediciniştii dau examen pe 26 iulie

Candidații la facultățile universităților de Medicină și Farmacie din țară – București, Iași, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova – vor da examenul de admitere în aceeași zi, respectiv duminică, 26 iulie, potrivit hotărârii rectorilor acestor centre universitare. Înscrierile pentru examen se vor face online, după susținerea bacalaureatului.

Admiterea online, nu doar o necesitate a prezentului, dar şi un firesc al viitorului

Deşi modificările privind admiterea au fost prevăzute pentru situaţia specială declanşată de pandemie, viitorul admiterilor se îndreaptă oricum cătreonline.

Într-un interviu acordat pentru Adevărul de prof. dr. Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării, membru corespondent al Academiei Române, acesta declara: Dacă ne uităm la cum se face admiterea la multe universităţi din străinătate şi la felul în care absolvenţii de liceu din România ajung să devină studenţi în străinătate, vedem că ei trimit prin e-mail toate actele, eseurile, lucrările care sunt necesare în vederea admiterii. Dacă este nevoie, uneori, de un interviu direct şi el poate fi organizat foarte bine printr-o platformă online. Deci, prezenţa faţă în faţă nu mai este o condiţie necesară pentru admiterea într-un program în SUA sau în Occidentul Europei.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:43 - Emil Boc: Acum lucrurile se simplifică, nu mai e gri. E alb și negru, fie pro-vest, fie pro-est. Suveranismul pe care îl reprezintă Georgescu înseamnă izolare, sărăcie, lipsa protecției pe care o avem, astăzi, sub cupola NATO și a UE (VIDEO)
21:42 - Emil Boc: „Mesajul de duminică al românilor ne-a spus că există o prăpastie între popor și politicieni”
21:38 - Comisarul pentru Afaceri Interne de la Bruxelles, despre aderarea României și Bulgariei: „Mi-am pregătit șampania”
21:13 - Gazprom admite că nu va mai exporta în 2025 gaze către Europa via Ucraina
21:08 - Victorie în instanță pentru Adriana Bahmuțeanu. A fost deschis un dosar penal pentru lipsirea de libertatea a lui Eduard și Maximus
21:06 - Cătălin Drulă, despre Călin Georgescu: Acest om este un șarlatan, un farsor. Este exact ca acei care spun cuvinte frumoase și ajung oamenii să se trezească fără apartament, pentru că au căzut victimă unei escrocherii (VIDEO)
20:58 - Doi marinari români, abandonaţi pe o platformă marină în mijlocul Mării Negre: fără apă, mâncare şi curent electric
20:45 - Cristian Tudor Popescu, despre Călin Georgescu: „Ca să-l votezi acum, încă o dată, trebuie să fii prostul satului sau rău zdruncinat psihic”
20:28 - O femeie din Iași, băută și fără permis, a produs un accident rutier. Ce a făcut după este de-a dreptul neașteptat
20:27 - A doua seară de proteste anti Călin Georgescu în toată țara! Sute de tineri au ieșit în stradă. Până când vor ține aceste manifestații (VIDEO)