Admitere facultate 2020. Cele mai căutate specializări în 2020

Publicat: 01 07. 2020, 11:18

După susținerea examenului de bacalaureat, absolvenții claselor a 12-a se pregătesc intens pentru focul admiterii la facultate. Universitățile din marile centre universitare vor intra în următoarea perioadă într-o aprigă competiție pentru ocuparea locurilor la buget și a celor cu taxă. Dacă în alți ani, majoritatea universităților aveau examene de admitere, din cauza pandemiei de coronavirus aceste aau fost eliminate.

Care sunt cele mai căutate specializări în 2020

Și în anul 2020specializăritehnice, precum ingineria, sunt la mare căutare de către viitorii studenți, având în vedere că aceste specializări sunt cele mai solicitate pe piața muncii din România.

Așa se face că și în acest an cea mai căutate Universitate este Politehnica Bucureşti, care are 15 facultăţi şi zeci de specializări în domeniul ingineriei. La Automatică şi calculatoare – una dintre cele mai dorite specializări, cu peste 800 de locuri disponibile în fiecare an –, mediile de admitere au fost mereu peste 9.00. Absolvenţii acestei facultăţi sunt foarte ofertaţi pe piaţa de IT, o piaţă care cunoaşte o creştere spectaculoasă, un job în domeniu fiind remunerat cu mii de euro, lunar.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre absolvenţii facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia informaţiei, care pregăteşte circa 700 de studenţi în fiecare an. În acest an, viitorii studenți nu vor mai susine examene de admitere, având în vedere contextul creat de pandemia de COVID-19. Universitatea va lua în calcul notele obţinute de candidaţi la examenul de Bacalaureat şi după cele la materiile de specialitate obţinute în timpul anilor de studii.

Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti este de asemenea la mare căutare printre absolvenții d eliceu care doresc să se facă ingineri constructori. În acest sens există şapte facultăţi care scot la concurs în acest an 855 de locuri la buget şi 300 la învăţământul cu taxă.

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – USAMV, din Bucureşti oferă la rândul ei oportunități pentru cei care doresc să devină ingineri în domeniul agriculturii. În cadrul UASMV există Facultatea de Management şi dezvoltare rurală, Facultatea de Horticultură, care are şi program de peisagistică, Facultatea de îmbunătăţiri funciare şi ingineria mediului, unde sunt specializări conexe: ingineri pentru îmbunătăţiri funciare, inginerie economică în construcţii, ingineria mediului şi specializarea de cadastru. Sunt doar două universităţi în Bucureşti care şcolarizează în domeniul cadastrului.

Rata de promovare la examenul de Bacalaureat 2020

Rata de promovare la examenul de Bacalaureat (înainte de contestații) înregistrată de absolvenții studiilor liceale, atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare este de 62.9%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoțiile anterioare – 25%.

În sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului de Bacalaureatau promovat 92.930 de candidați, dintr-un total de 147.790 candidați prezenți. Dintre aceștia, 86.140 de candidați sunt din promoția curentă, iar 6.790 de candidați sunt din promoțiile anterioare.

De asemenea, 232 de candidați au obținut media 10.

Rezultatele elevilor din acest an reprezintă un paradox, pe de o parte una dintre cele mai scăzute rate de promovare din ultimii ani, pe de altă parte reprezintă sesiunea la care s-au obținut cele mia multe medii de 10 din ultimii 16ani.