Admitere Facultate 2013: Ministerul Educației va schimba iar modul de admitere la facultate

Publicat: 19 04. 2013, 21:58

Sistemul de admitere la facultate se schimbă din nou, începând cu admiterea de anul acesta. Ministerul Educaţiei a decis că universităţile vor putea lua în considerare şi notele obţinute de candidaţi în timpul liceului. Prevederea face parte din ordinul privind organizarea admiterii la facultate pentru anul universitar 2013-2014, ordin publicat deja în Monitorul Oficial. Decizia finală va aparţine universităţilor.

După ce în urmă cu doar un an a fost modificată modalitatea de admitere la facultate, anul acesta vine cu o nouă schimbare pentru absolvenţii de liceu care vor să-şi continue studiile.

Anul trecut, fiecare candidat care a dorit să intre în sistemul de învăţământ universitar a trebuit să dea examen sau să se bazeze pe media de la Bacalaureat. Universităţile nu au putut folosi mediile din timpul liceului. Ministrul de atunci, Cătălin Baba argumenta că universităţile sunt încurajate să aibă sisteme competitive de admitere. Astfel, noul ordin de ministru readuce în calculul pentru admitere notele din liceu.

Acelaşi ordin de ministru mai prevede că admiterea poate fi organizată în sesiuni, înainte de începerea anului universitar, dar spre deosebire de vechea variantă, care preciza că se pot organiza maximum două sesiuni de admitere, în noua modificare nu este specificat numărul sesiunilor. La admiterea în facultăţile unde predarea este în limba română, candidaţii care au susținut la Bacalaureat şi proba la limba şi literatura maternă pot susţine admiterea în limba maternă, respectând autonomia universitară, dacă fac o solicitare scrisă în acest sens.

În plus, finanţarea studenţilor care intră pe locurile fără taxă nu va mai fi asigurată prin granturi de studii, ci de la bugetul de stat.

Şi nu sunt singurele modificări. Din noul ordin de ministru a fost eliminat articolul în care se precizează că rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diplom de studii, atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară.