Adevărul despre roşiile cu ţugui. Motivul pentru care nu le vei mai cumpăra niciodată din piață

Publicat: 08 05. 2023, 14:05
Actualizat: 08 05. 2023, 14:07
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Românii care își doresc să cumpere roșii din piață ar trebui să fie mai atenți la forma acestora.

Cu toate că unii fermieri susţin roşiile cu ţugui sunt un soi bulgăresc, timpuriu, specialiştii însă avertizează că moțul poate indica forţarea coacerii cu substanțe chimice.

Ce spun specialiștii despre roșiile cu țugui

Chiar dacă perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie, la tarabe apar „roşii româneşti”.

„Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, a transmis Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.

„Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor.

Se stropeşte planta sau se aplică la codiţă cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanţe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive, cu hrană, a plantei, opreşte fructul din creşetere şi grăbeşte coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preţ, să valorifice mai devreme recolta”, a mai precizat acesta, potrivit Adevărul.