Adevărul ascuns, ce se întâmplă când mănânci același aliment zi de zi ! Iată cum îți afectează imunitatea
Diversitatea alimentară este un factor esențial pentru menținerea sănătății. Totodată, consumul moderat din fiecare tip de aliment contribuie la o stare de bine. Iar acest lucru este susținut chiar de sistemul imunitar, relatează Știrile ProTV.
Cum alegerea alimentelor influențează imunitatea și inflamațiile cronice
Dacă alegeți constant același tip de aliment, fără să vă dați seama, riscați să favorizați anumite bacterii care trăiesc în corpul nostru. Acest tip de selecție poate slăbi sistemul imunitar, ducând la apariția inflamațiilor cronice.
Bacteriile benefice care trăiesc în organism constituie prima linie de apărare a imunității. În plămâni, avem și cili care ajută la eliminarea fizică a agenților patogeni. De asemenea, mucusul și celulele de la suprafața corpului se regenerează lunar, ajutând la îndepărtarea factorilor dăunători.
Antibioticele sunt cunoscute pentru faptul că distrug bacteriile benefice care trăiesc în corpul nostru, motiv pentru care, de obicei, primim probiotice pentru a ajuta la refacerea acestor populații de bacterii. Totuși, aceste bacterii pot fi afectate și fără a lua antibiotice, prin consumul repetat al aceluiași aliment în fiecare zi, în loc de a opta pentru o alimentație diversificată.
De exemplu, consumul zilnic de carne ca fel principal, fără a varia alimentele, poate contribui la dezvoltarea inflamațiilor cronice.
„Selectez anumite bacterii, care au enzimele necesare să degradeze proteinele animale, dar ca degradându-le, în urma metabolizării, cum spunem noi, pot să se genereze în cantități foarte mari anumiți compuși, care nu favorizează dezvoltarea altor micro-organisme, ci tot a micro-organismelor care manâncă această carne. Pot să contribuie la inflamația cronică. Le numin noi membrane externe lipo-polizaharide, prin anumite toxine, pe care le produc, ele pot să creeze breșe în bariera de apărare reprezentată de mucoase. E ca și cum am avea un trădător între noi, care cheamă agresorii în interior”, a declarat Carmen Chifiriuc, prorector, Facultatea de biologie.
Același lucru se aplică oricărui aliment consumat zilnic, în mod repetat, în loc să optăm pentru o alimentație diversificată. Toate funcțiile biologice care ne susțin viața necesită diversitate. Numai astfel sistemul nostru imunitar poate să își îndeplinească eficient rolul.
„Nimic în exces, nimic de un singur fel diversitate trebuie respectată. Nu degeaba este această lege în biologie – unitate în diversitate. Cu cât diversitatea e mai mare, o gama largă de procese pot să aibă loc la intensitate normală, niciunul în exces astfel încât să poată să producă un dezechilibru. Dacă un proces este foarte intens, este epuizată capacitatea organismului de a rămâne atent, de a rămâne în alertă la ceilalți stimuli, care vin peste el. Pentru că va avea tot timpul stimuli, la care trebuie să răspundă adecvat, dar pentru asta trebuie să fie în alertă, asta înseamnă să nu fie obosit”, a mai spus Carmen Chifiriuc, prorector, Facultatea de biologie.
Același aliment repetat la nesfârșit și fără activitate fizică. În fața unui ecran, pe scaun toată ziua. Este un alt mod de a dezvolta inflamație cronică.
„Stăm în anumite poziții, înseamnă că suprasolicităm părți ale organismului nostru. Acele țesuturi stresate se activează și ele în acest proces de comunicare. Cine intervine? Celulele inflamatorii, care migrează acolo și, dacă sursa de stres nu e îndepărtată, celulele inflamatorii își vor continua acest program de activare până se ajunge la depășirea unui anumit și apare inflamația cronică. Și de acolo lucrurile sunt greu de oprit”, a concluzionat prorectorul Carmen Chifiriuc.
Inflamația cronică apare în toate bolile.