Poliţiştii Serviciului Omoruri şi procurorii Parchetului Capitalei efectuează sâmbătătă dimineață mai multe percheziții la Spitalul "Marie Curie" şi la locuinţele celebrului chirurg ortoped Gheorghe Burnei. Aceste descinderi au loc într-un dosar în care doctororul este suspectat de experimente neautorizate pe copii și de luare de mită.
Gheorghe Burnei ar fi solicitat bani de la părinți pentru a le opera copii și a făcut pe mai mulți minori experimente chirurgicale ilegale ce ar fi dus la sechele grave.
Este şi cazul unei adolescente de 19 ani căreia chirurgul Gheorghe Burnei i-a pus, în urmă cu 18 ani, un implant neomologat deşi fata avea doar o luxaţie congenitală. Au urmat 11 intervenţii chirurgicale operaţii care au lăsat-o la pat, scrie adevarul.ro.
Potrivit unei investigaţii realizate de "Casa Jurnalistului", doctorul a hotărât acum 18 ani să realizeze mai multe implanturi neomologate asupra unei fetiţe, Amira, care avea luxaţie congenitală, adică osul piciorului nu era bine fixat în şold.
Potrivit specialiştilor, operaţia pentru luxaţie congenitală de şold este una simplă, respectiv trebuie doar să i se potrivească osul la loc şi să se pună piciorul în ghips. Nu asta a făcut şi doctorul Gheorghe Burnei, de la Spitalul Marie Curie. Acesta ar fi încercat o inovaţie, i-a crăpat fetiţei bazinul şi i-a pus un implant de ceramică. Implantul nu este omologat de Agenţia Naţională a Medicamentului.
Totodată, experţii spun că biovitroceramica nu se foloseşte la luxaţia de şold, ci doar pentru tumori pentru a fi umplute cavităţile osoase restante.Ei susţin că acest implant „nu există în cărţile de ortopedie” şi că ”a fost un experiment!”.
Mai mult, bucăţile de ceramică necesare implanturilor ar fi ajuns la spital în pungi, fără lot şi serie de fabricaţie, fără etichetă şi contraindicaţii.
Când Amira avea doi ani şi jumătate, Gheorghe Burnei a operat-o degeaba la celălalt picior. Familiei i s-a spus că şi acolo are displazie luxantă.
Au aflat după 17 ani că fetiţa nu avusese displazie. După a treia operaţie, Amira nu mai putea să meargă deloc. Mai mult, piciorul ei stâng s-a oprit din crescut, motiv pentru care doctorul a recomandat montarea unui fixator. E un dispozitiv alcătuit din fişe (un fel de cuie lungi), o bară de alungire şi cercuri de metal sau carbon, care se montează direct pe os şi îl ţin imobil. E folosit pentru alungirea membrelor.
După doi ani, când a făcut rost de 5,000 de euro pentru dispozitiv, Emilia s-a întors la doctorul Burnei.
A doua zi după operaţie, femeia a aflat că Amira are 14 găuri mari în picior, cu pericol mare de infectare. Au urmat încă trei operaţii în care doctorul i-a scos fixatorul şi i-a mai băgat o tijă în femur, pentru că se fracturase.
„Piciorul ei stâng a devenit un membru străin, care, după atâtea operaţii, nu o mai ascultă, iar coloana i s-a deformat într-o scolioză supărătoare”, arată Casa Jurnalistului.
Totodată, potrivit sursei, experimentul pe Amira nu a fost o excepţie, iar mai mulţi copii ar fi murit în urma inovaţiilor medicale realizate de Gheorghe Burnei.
Chirurgul susţine că nu vede vreo problemă în practicile sale. Întrebat dacă a avut vreun caz de malpraxis în întreaga sa carieră, el a răspuns: „Nu. N-a fost, pentru că în general atunci când… lucrurile acestea sunt vizibile. Adică în momentul în care umblă chirurgul este vizibil ce se face acolo”.