Acuzații grave în cazul expulzării lui Rizea. Fostul deputat nu s-ar afla la Penitenciarul Rahova, ci la Vaslui. Emilia Șercan: „A fost un protejat, nu numai al Poliției Române, ci și al Serviciilor din România și din Republica Moldova” (VIDEO)

Publicat: 28 04. 2023, 18:55
Actualizat: 28 04. 2023, 19:12

Jurnalista de investigații Emilia Șercan a lansat acuzații grave în emisiunea Bună, România, moderată de Radu Buzăianu si Răzvan Zamfir, în legătură cu expulzarea lui Cristian Rizea din Republica Moldova. Aceasta susține că Rizea a fost protejat de greii din Poliția Română și de Serviciile secrete, fapt evident inclusiv prin modul în care s-a realizat expulzarea. Emilia Șercan susține că deși Rizea trebuia încarcerat la Penitenciarul Jilava sau Rahova, autoritățile ar fi decis însă să fie dus la Penitenciarul din Vaslui.

Emilia Șercan se întreabă dacă nu cumva decizia a fost luată de șeful Poliției Române, Benone Matei, sau chiar de ministrul de Interne, Lucian Bode, ambii nefiind străini de operațiunea Kompromat.

„Cine a luat decizia aceasta, șeful Poliției Române, domnul Benone Matei, care nu este străin de modul în care fotografiile de la polițiști au ajuns la Cristian Rizea sau domnul Bode care este șeful politic al domnului Matei, care nu este străin de mușamalizare, nu știu dacă nu este străin și de kompromatul în sine, dar de mușamalizare nu este străin. Cine a decis?”, a spus jurnalista.

Legătura dintre Cristian Rizea și greii din Poliția Română

Emilia Șercan atrage atenția că Cristian Rizea a fost de fapt expulzat, nu extrădat, deci autoritățile române nu au avut nicio implicare în acest caz pentru că nici nu și-ar fi dorit să îl ia în primire

„Cristian Rizea nu este la Rahova. Cristian Rizea se află la Penitenciarul Vaslui. De la comunicatul Inspectoratului General pentru Migrație al Republicii Moldova, unde se spune că cetățeanul României Cristian Rizea a fost îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova după ce a fost declarat indezirabil pentru o perioadă de 15 ani. Asta e categoric o chestiune extrem de gravă. Statul Moldovean îl declară indezirabil, cu siguranță pe baza informațiilor pe care le-a adunat serviciul de informații al Republicii Moldova, și el este expulzat.

Să facem o diferență între expulzare și extrădare. Expulzarea este atunci când un cetățean este dat afară cu forța dintr-o țară pentru că el a comis diverse acte. 15 ani interdicție într-un stat înseamnă lucruri extrem de grave la siguranța respectivului stat. Pentru chestiuni de terorism cred că se dau 20 de ani. Ca să înțelegem gravitatea celor 15 ani de interdicție pe care Cristian Rizea ia primit în Republica Moldova.

Extrădarea se face atunci când un stat, în speță România, cere ca un cetățean să îi fie returnat în baza unor acorduri internaționale. România a făcut lucrul acesta.

El a fost expulzat de acolo, nu predat autorităților de la București în baza cererii de extrădare”.

Cristian Rizea folosit și protejat de Servicii

Emilia Șercan susține că Rizea a fost folosit dar s-a bucurat în același timp și de protecție. Potrivit acesteia, autoritățile din Republica Moldova voiau să scape de Cristian Rizea, dar autoritățile de la București nu doreau să îl ia:

„El a fost un protejat, nu numai al Poliției Române, ci și al Serviciilor secrete din România și din Republica Moldova. Este foarte clar că el ce a făcut acolo…este abominabil ce a putut să facă acest cetățean pe teritoriul Republicii Moldova, un stat destul de problematic, un stat în tranziție cu foarte multe probleme, chiar probleme de funcționare al instituțiilor. S-a folosit de un fel de expunere media și-a făcut acel canal de youtube și el făcea șantaj, diverse acte de intimidare, dezvăluii compromițătoare cu informații clasificate primite de la diverse persoane care aveau interesul să elimine diverse persoane care se aflau în poziții de conducere în statul moldovenesc.

A fost folosit dar i s-a oferit și un soi de protecție. A funcționat până la un punct. E clar că ce s-a întâmplat nu implică autoritățile din România. Dacă el era extrădat am fi avut comunicate din partea autorităților din România, domnul Predoiu ar fi ieșit și ar fi zis ce succes al Justiției e că reușește să aducă un infractor și că îl bagă la pușcărie. Nu, eu cred că autoritățile din Republica Moldova nici măcar nu au anunțat autoritățile din România, doar s-au trezit la Albița cei de la Poliția de Frontieră solicitați să ridice un cetățean care este expulzat din Republica Moldova’.

S-a intervenit ca Rizea să nu fie adus la București, ci să fie plasat la Penitenciarul din Vaslui

Emilia Șercan mai spune că nu e întâmplător că în momentul în care Rizea a fost expulzat, Klaus Iohannis se afla încă în zborul din turneul diplomatic sud-american:

„Azi noapte când Rizea a fost predat în România președintele Iohannis era în avion și se întorcea din turneul sud-american. Cred că și elementul acesta este foarte important. Eu nu știu dacă președintele a putut fi anunțat că Rizea a fost returnat și expulzat în România.

El este preluat în graniță de Poliția de Frontieră, aceasta îl dă Poliției Române, IGPR merge la Poliția de Frontieră la Albița și îl preia pe Rizea. Ce face? Toată lumea se aștepta și presa a anunțat că Cristian Rizea a ajuns la Rahova, fără să vedem măcar o imagine. Aici mi-am pus întrebări cum de nu există nicio imagine cu Cristian Rizea venind la Rahova. El a fost de fapt lăsat…Vaslui este la o distanță de 50 de km de Vama Albița, o distanță destul de scurtă. Cineva a decis imediat după ce Cristian Rizea a fost preluat de polițiști a fost dus către penitenciar, normal trebuia adus la Rahova și la Jilava pentru că el avea domiciliul în București. Ei bine, nu, cineva intervine. Am obținut confirmarea de la purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale a Penitenciarelor că Cristian Rizea se află la Vaslui. A fost încarcerat și a intrat în procedură de carantină la Penitenciarul din Vaslui”.

Contactat de jurnaliștii B1 TV, purtătorul de cuvânt al Poliției Române nu a dorit să comenteze acuzațiile lansate de Emilia Șercan.