Acuzații grave ale activiștilor, la adresa Ministerului Mediului. Vânătoarea de trofee în România, promovată intens în străinătate: „Inventăm oricând un urs problemă”
Vânătoarea de trofee în România este promovată pe site-urile din străinătate, a anunțat Gabriel Păun, activist de mediu la Agent Green. Mai mult, acesta ar fi fost informatcă oricând pot fi inventați urși „problemă”, pentru ca vânătoarea de trofee să se poată desfășura fără menajamente.
Păun aduce acuzații grave la adresa Ministerului Mediului și atenționează că viața multor urși este pusă în pericol.
„Ministerul se face vinovat de situația în care suntem și ministerul nu poate reacționa cu această OUG, e cea mai mare eroare pe care o face și ne va băga într-un infringement direct pentru că vor fi împușcați foarte mulți urși.
Dacă ordonanța asta se va da, se vor împușca foarte mulți urși și nu urșii-problemă. Urșii-problemă care oricum sunt o problemă cauzată tot de inacțiunea Ministerului Mediului (…)”, a declarat Păun, pentru Digi24.
„Ministerul Mediului vrea să grăbească vânătoarea de trofee”
Vânătoarea de trofee pe teritoriul României este promovată intens în occident, atenționează Păun.
„Am verificat asta pe site-urile din străinătate zilele trecute, unde sunt efectiv asociații de turism de vânătoare, în Germania, în Austria, în Olanda, unde promovează vânătoarea de trofee în România.
I-am contactat inopinat, m-am prezentat ca vânător interesat și le-am zis: „Vreau să merg în România să împușc un urs”. Ce mi-au răspuns? „Da, nicio problemă. Găsim oricând un urs, inventăm oricând un urs-problemă, autoritățile din România ajută. Inventăm un urs-problemă și veniți și împușcați ursul”. Așa funcționează lucrurile. Și ceea ce face acum ministerul este să grăbească asta”, a mai dezvăluit Păun, potrivit sursei citate.
Dezvăluirile activiștilor de mediu sunt făcute în contextul în care ministrul Mediului de la UDMR, Tanczos Barna, a anunțat ce presupuneproiectul de ordonanță la care se lucrează în Guvern pentru intervenția în situațiile de urgență cauzate de urși. Tanczos spune că intervenția va fi atât „imediată” în cazul urșilor agresivi, cât și „preventivă” în zonele de tampon ale localităților. Astfel, urșii vor putea fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați, iar primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare, pentru intervenția propriu-zisă.