Acumularea de metale grele pe fundul Dunării afectează populația de pești: Răpitorii și crapul sunt cancerigeni

Acumularea de metale grele pe fundul Dunării afectează populația de pești: Răpitorii și crapul sunt cancerigeni
Foto: cotidiantr.ro

Peștii din Dunăre, în special răpitorii și crapul sunt potanțial cancerigeni, afirmă specialiștii de la Institutul Național pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării care explică că acest lucru se întâmplă din cauza acumulării masive de metale grele pe fundul Dunării, relatează Ziarul Ring.

Potrivit lui Radu Suciu, cercetător la Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, fundul Dunării este plin de metale grele.

„România a avut vreo 12 şantiere navale şi în toate funcţiona o aşa-numită secţie de acoperire metalică, cadmiere, cu nişte băi electrolitice în care se băgau elicele şi alte piese pentru vapoare. Toate acestea nu aveau staţii de epurare eficiente, ci doar formale, iar apa ajungea în Dunăre. Cadmiul, care este cancerigen, este în Dunăre, a ieşit la toate analizele făcute de diverse instituţii, inclusiv de noi. De la Baziaş până la Sulina, peste tot sunt metale grele, de la cadmiu, cupru până la mercur. Metalele grele nu se biodegradează, se mută dintr-un loc în altul. Sturionii sunt la capătul lanţului trofic, sunt cei mai mari răpitori care trăiesc în Dunăre şi în Marea Neagră. Şi atunci, toţi ceilalţi peşti pe care îi mănâncă ei au acumulat deja metale grele de la crustacee, din alge. Totodată, peştii de fund, somnul, crapul, mreana, care se hrănesc pe fundul Dunării, acumulează, mai mult sau mai puţin, metale grele”, a declarat dr. Radu Suciu.

Cei mai afectați de această acumulare de metale grele sunt pescarii.

„Eu mi-am început cariera învăţând de la pescarii de la Sfântu Gheorghe. Am o poză în care sunt cu opt pescari, numai o parte din ei mai trăiesc, pentru că au murit de cancer. Ei, zilnic, atunci când veneau cu peşti de pe mare – sturioni -, îi deschideau să vadă dacă sunt masculi sau femele şi foloseau măruntaiele ficatul, stomacul, intestinele ca să facă o ciorbă pescărească de sturioni, asta era mâncarea lor zilnică multe luni pe an. Noi am făcut analize şi am depistat cantităţi de cadmiu în ficatul de sturion de la Sfântu Gheorghe de 10 până la 50 de ori mai mari decât cantităţile admise în consumul uman”, a mai precizat dr. Radu Suciu.

”Abia anul acesta, acum două luni, s-a dat în funcţiune staţia de epurare totală a apelor menajere şi industriale din Tulcea. Am utilizat 32 de milioane de euro din fonduri europene, iar staţia este construită cu tehnologie din Austria”, a mai spus dr. Radu Suciu.

Suciu a precizat că metalele grele din Dunăre nu se mai pot scoate. Ele pot doar fi mutate în alt loc.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`