Suspendarea activităților Casei Ruse din București indică suspiciuni de spionaj, recrutare, propagandă și falsificarea unor adevăruri istorice pe teritoriul României
România a anunțat ieri că suspendă activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.
Informația i-a fost transmisă ambasadorului Rusiei la București, Valery Kusmin, de către secretarul de stat din MAE, Iulian Fota, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.
Centrul Rus funcționează la București din 2015, după o întâlnire din 2013 a ministrului de externe de atunci, psd-istul Titus Corlățean cu Serghei Lavrov, șeful diplomației regimului Putin.
Motivele închiderii Centrului Cultural Rus de la București
Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis printr-un comunicat de presă: ”Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești.
Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.
Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”.
Dincolo de formulările oficiale, se bănuiesc acțiuni de spionaj, recrutare, propagandă prin deformarea adevărului istoric și negarea crimelor armatei sovietice în România.
“Hai la Moscova!”
Dacă postările împotriva victimelor comunismului și negarea crimelor armatei sovietice în România păreau a fi la ordinea zilei în postările online ale Ambasadei Rusiei din Capitală, principala activitate la vedere a Centrului Rus la București este pe pagina de Facebook a instituției din bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50, care ar putea fi bănuită că ar fi o stație a serviciilor secrete rusești – menționează Digi24.
Numeroase postări de pe pagină de facebook a Centrului Rus în România încearcă să atragă tinerii prin oferirea de burse gratuite la universități din Moscova sau Sankt Petersburg.
„Dragi prieteni, vă informăm că, spre marele nostru regret, prin decizia autorităților române, Centrul Rus pentru Știință și Cultură își va suspenda activitatea începând cu luna august 2023. Totodată, dorim să vă informăm că toate obligațiile actuale ale Centrului Rus pentru Știință și Cultură cu privire la desfășurarea cursurilor de limbi străine, a cercurilor creative, precum și a evenimentelor culturale și științifice programate pentru perioada primăvară-vară vor fi respectate.
Defense Romania:„Prietenia” dintre promotorul culturii ruse la București și un spion și presupus asasin de la Praga
Într-o analiză Defense Romania se menționează câteva exemple ale serviciilor de spionaj rusești ascunse sub paravanul unor proiecte culturale sau științifice atât în România cât și în restul lumii.
„Nu puține au fost cazurile din ultima vreme în care diverși oficiali ai ambasadelor ruse din întreaga lume au fost trimiși acasă sub suspiciunea că desfășurau acțiuni de spionaj pe teritoriile statelor din întreaga lume, inclusiv în România. La schimb, rușii au luat măsuri direct proporționale și au expulzat și ei diplomați din țările respective.
Cu toate acestea, am putut vedea că de-a lungul timpului acțiunile de spionaj cu impact major care au condus inclusiv la (re)scrierea unor pagini în cărțile de istorie, nu au venit ca urmare a unor operațiuni derulate de diplomați sau angajați ai ambasadelor, ci de agenți, fără legături aparente cu guvernul țării de origine „plasați” în diferite zone, precum mediul de afaceri, spațiul media, ONG-uri sau chiar în structuri guvernamentale.
Analiza de faţă nu îşi propune să demonstreze modul în care reţelele de socializare sunt utilizate de serviciile ruse de informaţii şi nici despre generarea de conţinut fals dintr-o ’’fabrică de trolli’’ din Sankt Petersburg, de la butoanele unui laptop folosit de un tânăr rus debutant în ale acţiunilor de ’’spionaj pe internet’’, orchestrate de FSB sau GRU.” se menționează în publicația citată care relatează, pe baza mai multo luni de documentare povestea unui director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti, Mikhail Davydov prin prisma activităților și legăturilor acestuia cu diverse organizații și agenți ai serviciilor rusești care au intrat în vizorul statelor europene.