România este printre ultimele ţări din Uniunea Europeană în care mai este permisă creșterea animalelor pentru blană, în prezent, funcționând nouă astfel de ferme în țara noastră. În semn de protest, activiștii de mediu au strâns și au depus mii de semnături în Parlament, după ce un proiect de lege menit să interzică astfel de practici a stat blocat în Camera Deputaţilor aproape doi ani.
Inițiativa a pornit de la investigațiile unui ONG, legate de condițiile în care sunt ținute și întreținute nurcile și șinșilele din aceste fabrici. Animalele locuiau în cuști mici, care nu erau într-o stare materială foarte bună, cu spațiu suficient cât să se miște 3 sau 4 exemplare, potrivit Observator News.
„Am strâns semnături pentru petiţie, am avut un opinion poll în România care arată că 67% dintre români sunt de acord cu închiderea fermelor. Nimic nu mai justifică prezenţa acestor ferme cu nişte animale chinuite”, spune Andrea Rosetti, director ONG, pentru Observator News.
Producătorii de blănuri sunt îngrijorați că, odată adoptată această nouă lege, și-ar putea pierde afacerile.
Ei vin cu 74.000 de semnături şi le depun la Parlament! N-au nicio valoare juridică! În dezbaterile de acum câteva zile din comisia de agricultură, reprezentantul ANSVSA a declarat că are în atenţie fermele de blănuri. A spus că nu s-au constat nereguli în condiţiile de bunăstare şi nu s-au constatat nereguli”, declară Daniel Mărgărit, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Blănuri, pentru Observator News.
Această propunere de lege a împărțit în două și lumea designerilor. Pe de-o parte, noua generație de designerii români susține că blănurile nu se mai poartă, nu mai sunt în trend cu noua modă și astfel de crescătorii nu mai sunt justificate. Pe de altă parte, designerii consacrați de blănuri găsesc beneficii în crearea și purtarea hainelor din blană naturală, argumentând că adevărata problemă este consumul de alimente de origine animală.
„Este normal să folosim animalele ca să le mâncăm, nu pentru blană? Este cea mai ecologică formă de îmbrăcăminte! Haina artificială este un pet pe care îl pui pe tine! E ca şi cum ai face şi ai vinde pantofi de plastic”, declară Flora Năstase, designer de blănuri, pentru Observator News.
România ar fi cea de-a 21-a ţară europeană care interzice creșterea de animale pentru blană. Marea Britanie a fost prima care a renunțat la astfel de ferme, în 2003, urmată de Germania, Italia, Franţa și Olanda.