Curtea de Apel Timișoara a decis eliberarea activistei turce Oral Nalan, care a fost arestată preventiv, deși are statut de refugiat în Belgia, pentru că figura pe o listă a Interpol. Femeia, însă, a rămas în închisoare, pentru că un procuror a făcut recurs. Asta deși nu mai există niciun motiv de reținere, scrie România Curată.
Mandatul de arestare fusese emis la cererea Turciei, care o condamnase la 30 de ani de închisoare pentru terorism. Ankara o acuză pe aceasta de apartenență la PKK, organizație considerată teroristă de către regimul Erdogan.
Bogdan Burdea, avocatul care o reprezintă pe Oral Nalan, a precizat că Interpol a șters mandatul de arestare pentru terorism din sistem. Asta n-a părut să-l împiedice pe procuror să declare apel pe loc, în sala de judecată. Apelul se va judeca la Înalta Curte, alături de contestaţia activistei faţă de decizia de luni a Curţii de apel Timişoara de a o menţine în arest.
“Motivul pentru care s-a dispus punerea în libertate este faptul că SecretariatuI General Interpol – Notices and Diffusions Task Force Interpol a anunţat că a şters notiţa roşie din baza de date a Interpol deoarece nu respecta condiţiile art 2 (1) şi 3 din Constituţia Interpol. În conţinutul articolelor ce au stat la baza notiţei roşii se menţionează că este strict interzis ca Organizaţia Interpol să intervină în vreun fel în activităţi de natură politică, militară, religioasă sau cu caracter rasist – extras din adresa Biroului Naţional Interpol din 20.07.2017 către Curtea de Apel Timişoara”, a explicat avocatul Bogdan Burdea, citat de România Curată.
Oral Nalan este membră a Uniunii Femeilor Socialiste, un grup format din militante comuniste care susține emanciparea femeilor în țări din Orientul Apropiat. Vestea arestării ei a fost urmată de mai multe proteste în sprijinul ei la Barcelona și la Bruxelles. De asemenea, o petiţie online pentru eliberarea activistei turce a strâns peste 1100 de semnături.