Achimaş-Cadariu, plagiatul tatălui: Pasaje preluate dintr-o carte în franceză şi un doctorat obţinut la o specializare “în familie” (FOTO)

Achimaş-Cadariu, plagiatul tatălui: Pasaje preluate dintr-o carte în franceză şi un doctorat obţinut la o specializare “în familie” (FOTO)

În data de 4 septembrie 2015 apare pe portalul plagiate.ro suspiciunea de plagiat privind o lucrare semnată de Andrei Achimaş-Cadariu, lucrare publicată în 1999 în Cluj-Napoca, la editura Medicală Universitară Iuliu Haţieganu. La nici două luni distanţă, Patriciu Achimaş-Cadariu, fiul lui Andrei Achimaş-Cadariu, este numit ministru al Sănătăţii, în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş.

De atunci şi până acum nimeni nu a investigat posibilul plagiat al tatălui ministrului Sănătăţii. Nici Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca, nici Ministerul Sănătăţii. În plus, potrivit CV-urilor celor doi medici, tată şi fiu, reiese că actualul ministru al Sănătăţii a primit Diplomă de master în “Informatică Medicală şi Biostatistică” la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca exact în perioada în care la această specializare figura tatăl său.

Plagiatul tatălui ministrului Sănătăţii

Potrivit portalului plagiate.ro, zeci de pagini din lucrarea semnată de ACHIMAŞ CADARIU,Andrei – “Metodologia cercetării ştiinţifice medicale”, publicată la Cluj-Napoca, la Editura Medicală Universitară Iuliu Haţieganu, în 1999, sunt plagiate după HUGUIER, M.; MAISONNEUVE, H.; BENHAMOU, C.-L.; DE CALAN, L.; GRENIER, B.; FRANCO, D.; GALMICHE, J.-P.; LORETTE, G. "La rédaction médicale. De la thèse à l’article original. La communication orale. Troisieme edition". Vélizy: Doin Editeurs, 1998.

Argumentele acestei suspiciuni de plagiat sunt expuse pe larg (Detalii AICI şi AICI) în fişa acestui caz. Le reluăm integral:

– “Preluarea identică a unor pasaje (piese de creaţie de tip text) dintr-o opera autentică publicată, fără precizarea întinderii şi menţionarea provenienţei şi însuşirea acestora într-o lucrare ulterioară celei autentice.

– “Preluare a unor pasaje (piese de creaţie de tip text) dintr-o opera autentică publicată, care sunt rezumate ale unor opere anterioare operei autentice, fără precizarea întinderii şi menţionarea provenienţei şi însuşirea acestora într-o lucrare ulterioară celei autentice.

– “Preluarea identică a unor tabele (piese de creaţie de tip structură de informaţie) dintr-o opera autentică publicată, fără menţionarea provenienţei şi însuşirea acestora într-o lucrare ulterioară celei autentice.

– “Preluarea identică de pasaje (piese de creaţie) dintr-o opera autentică publicată, fără precizarea întinderii şi menţionarea provenienţei, fără nici o intervenţie care să justifice exemplificarea sau critica prin aportul creator al autorului care preia şi însuşirea acestora într-o lucrare ulterioară celei autentice.

– “Preluarea identică de tabele (piese de creaţie de tip structură de informaţie) dintr-o opera autentică publicată, fără menţionarea provenienţei, fără nici o intervenţie care să justifice exemplificarea sau critica prin aportul creator al autorului care preia şi însuşirea acestora într-o lucrare ulterioară celei autentice.

În documentarea acestui plagiat este prezentată şi o captură dintr-un fragment din cele două lucrări menţionate.

Precizările Asociaţiei care a semnalat plagiatul

Într-un răspuns oferit site-ului B1.ro, Asociatia GRAURGrupul pentru Reforma si Alternativa Universitara, proprietarul portalului Plagiate.ro, precizează următoarele în legătură cu postarea pe site a fişei de plagiat în privinţa lucrării semnată de Andrei Achimaş-Cadariu:

Principiile noastre sunt simple si se gasesc pe site si in cartile dedicate tematicii;

a) "Plagiatul este orice actiune prin care se creaza confuzie intre persoana unui autor oarecare si persoana autorului autentic al unei opere publicate prin preluare de piese de creatie intelectuala fara a indica provenienta lor". (ISOC, D.Prevenitor de plagiat. Cluj-Napoca: Ecou Transilvan, 2014.)

b) Identificarea plagiatelor este realizata de catre orice cititor interesat care ne adreseaza o semnalare din care se poate reconstitui fapta. Odata cu semnalarea primim si niste detalii de publicare, cum ar fi pachete de pagini care probeaza publicarea si plagiatul. Noi facem verificarea de veridicitate si publicarea pe site.

c) Se impune ca probatoriul sa aiba caracterul unui capat de proba. Nu cautam documentarea exhaustiva fiindca rolul nostru este sa semnalam marelui public poluarea produsa prin plagiere.

d) Lucram cu studenti voluntari intrucat probele sunt suficiente prin ele insele. Nu publicam probele in mod integral din ratiuni de spatiu de memorie si rapiditate de acces.

e) Consideram ca documentarea unui plagiat este suficienta prin informatia pe care o publicam impreuna cu argumentarea calificarii de plagiat. Cititorul va putea constata de cele mai multe ori ca informatia pe care o publicam noi, asa cum o si declaram, este una minimala si ca de fapt preluarea este cu mult mai semnificativa. Acest lucru ne sustine punctul de vedere, deja incetatenit.

Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca susţine că acest caz e de competenţa Comisiei de Etică

Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, locul unde a activat Andrei Achimaş-Cadariu şi unde a publicat lucrarea ce prezintă suspiciuni de plagiat a precizat, printr-un răspuns oficial al Decanatului remis site-ului B1.ro, că până acum nimeni nu a sesizat acest caz.

Pana la aceasta sesizare, Facultatea de Medicină nu a primit nici o solicitare de analiză a vreunei acuzatii de plagiat referitoare la lucrarea la care faceti trimitere. Comisia de Etica a Universitatii este, conform Cartei Universitatii, singurul for abilitat sa cerceteze si sa se pronunte asupra suspiciunii de plagiat, dupa o analiza temeinica, in conformitate cu legislatia in vigoare. In absenta unei decizii a Comisiei de Etica a universitatii, suspiciunea de plagiat rămâne o simplă afirmație defaimatoare. Ca Universitate de Educație și Cercetare avansata, așa cum este acreditată Universitatea noastra, nu ne permitem să comentăm în nici un fel afirmațiile de acest gen, in absența unei decizii a Comisiei de Etica a Universitatii”, se arată în răspunsul primit de la Decanatul Facultăţii Iuliu Haţieganu.

În consecinţă, B1.ro a transmis o solicitare publică şi către Comisia de Etică a Universităţii pentru a obţine un punct de vedere în acest caz, dar până acum încă nu am primit niciun răspuns.

Lucrarea suspectă de plagiat, printre cărţile trecute în bibliografia cerută studenţilor

Lucrarea semnată de Andrei Achimaş-Cadariu – “Metodologia cercetării ştiinţifice medicale”, publicată la Cluj-Napoca, la Editura Medicală Universitară Iuliu Haţieganu avea la vremea publicării o dedicaţie către “Ligia şi Patriciu”, Patriciu fiind nimeni altul decât actualul ministru al Sănătăţii.

Cartea asupra căreia planează acum suspiciuni de plagiat a figurat la un moment dat şi printre lucrările cerute în bibliografia diferitelor specialităţi, dar acest lucru nu s-ar mai întâmpla acum, cel puţin la Universitatea Iuliu Haţieganu.

Domnul profesor Achimaș Cadariu Andrei este pensionat din anul 2014, astfel încât nu mai face parte din corpul didactic al facultății noastre. Lucrarea „Metodologia cercetarii științifice medicale” nu figurează pe lista bibliografiei obligatorii a studentilor la disiplina Informatică medicală și biostatistică, nefiind inclusă nici în Fisa disciplinei si nici în Ghidul de studii al Facultății de Medicină Cluj. Lucrarea, avand un caracter pur didactic, de uz strict la nivelul Facultatii de Medicină, elaborată în anul 1999, deci cu mult timp înainte de publicarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, a fost inlocuită cu o bibliografie aflată în concordanță cu cerințele actuale ale cercetării știintifice medicale”, se arată în răspunsul primit de B1.ro de la Decanat.

Mai mult, în acest răspuns Decanatul are numai cuvinte de laudă despre profesorul Andrei Achimaş-Cadariu: “Facem precizarea ca in conformitate cu legislatia actuala, descententul nu raspunde nici legal, nici chiar moral pentru fapte probate, cu atat mai putin pentru fapte insinuate ale parintelui. Ne simtim obligati sa precizam ca intreg corpul medical din România, incluzand aici medici, cercetători, cadre medii, au beneficiat si beneficiază din plin de contributia decisivă pe care a avut-o Domnul Prof.Dr. Achimaș Cadariu Andrei in calitate de membru al Comisiei de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană. Inchiderea capitolului pe Medicină și Invatamant medical, recunoasterea diplomelor de licentă, a calificarilor obținute in Universitațile acreditate din Romania, libera circulație a forței de muncă in domeniul medical și al educaței medicale, programele de liber schimb in domeniul educațiiei și cercetării, creșterea numarului de studenți comunitari în universitatile acreditate din Romania sunt tot atâtea probe ale faptelor domnului Prof. Dr. Achimas Cadariu Andrei din perioada de preaderare la Uniunea Europeana

La o căutare sumară pe internet se poate vedea că lucrarea semnată de ACHIMAŞ CADARIU, Andrei – “Metodologia cercetării ştiinţifice medicale” mai figurează în bibliografia cerută la unele Universităţi, cum ar fi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Fiul elev şi tatăl profesor

Potrivit CV-ului actualului ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, în perioada Octombrie 2000 – Octombrie 2001 acesta a obţinut o Diplomă de master în Informatică Medicală şi Biostatistică la Universitatea de Medicină şi Farmacie, “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, adică exact la specializarea la care lucra tatăl său, profesorul Andrei Achimaş-Cadariu.

Decanatul Facultăţii Iuliu Haţieganu a făcut următoarele precizări pentru B1.ro legat de acest subiect: “Va aducem la cunoștință faptul ca in perioada 2000-2001, Masteratul de Informatică Medicală și Biostatistică oferit de Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj, a fost unicul Masterat de profil din țară și a fost frecventat de masteranzi din întreaga țară. Cursurile, stagiile și examenele au fost sustinute de mai multe cadre didactice și Domnul Achimaș Cadariu Patriciu nu a fost examinat de tatal sau. Pe de altă parte nu avem cunoștință de vreo prevedere legală prin care un parinte să se afle in situatie de incompatibilitate sub raport educational cu fiul/fiica, incepând de la primii 7 ani de acasă, continuand cu ciclul primar, gimnazial, liceal, universitar sau postuniversitar.

Facem precizarea că am adresat şi Ministerului Sănătăţii o serie de întrebări legate de subiectul suspiciunii de plagiat a tatălui ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu, dar până acum nu am primit vreun răspuns oficial.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, se află în mijlocul unui scandal uriaş legat de dezinfectanţii diluaţi din spitale. El a fost acuzat inclusiv de minciună, după ce a refuzat iniţial să facă publice Listele cu spitalele unde s-au descoperit teste neconforme, motivând că Parchetul îi interzice acest lucru. Acest aspect a fost ulterior negat de cei de la Parchet, iar ministerul, la presiunea publică, a dat publicităţii Lista celor 50 de spitale unde au fost descoperite teste neconforme în urma analizelor.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`