Diferențele de mentalități și atitudini sunt tot mai mari în România: mai nou, nu companiile fac selecția, ci tinerii sub 25 de ani care merg la interviuri mult mai siguri pe ei decât generațiile anterioare.
Opt din zece tineri ai generației Z vor să se angajeze din primul an de facultate iar locul de muncă pe care îl vor accepta trebuie să le ofere libertate şi tehnologie de ultimă oră; ei pun condiții si la salariu, peste 4.000 de lei ca începător – relatează un reportaj Observator- referindu-se la faptul că Generaţia Z, născută între 1997 şi 2021, are ţinte clare: caută loc de muncă în IT&C, finanţe, audit şi contabilitate. Contrariaţi de pretenţiile tinerilor, specialiştii din recrurtare încearcă să facă faţă cererilor.
Andreea (21 ani), este studentă şi visează călătorii în toată lumea iar locul de muncă ideal ar fi în domeniul economic şi trebuie să îi permită să îşi îndeplinească dorinţa.
„Îmi doresc mult stabilitate pe partea aceasta financiara. Să am un salariu foarte bun. De la 5.000 de lei in sus, un program flexibil, să pot să călătoresc foarte mult” – a declarat ea pentru televiziunea amintită.
„Caut un job în zona de audit sau finance sau tech finance. Să fie un job cât de cât bine plătit. Să treacă timpul cât mai ok, un program flexibil” a declarat, la rândul său, Mihai (22 ani).
„Program bun și să lucreze de acasă. Ne-am adaptat. Au acces la diverse platforme de unde ei iși pot achiziționa din industrii ca fashion, vacanțe, cosmetice, le punem la dispoziție și o platformă pe care o pot accesa pentru cărțile de care au ei nevoie, asigurare medicală, plus un voucher suplimentar la o anumită clinică de săntăte, o zi liberă cadou în luna în care s-au născutZ” – susține Ioana Buguş – consultant recrutare OTP bank.
Mulţi studenţi vin la interviurile de angajare cu cerinţe la care cu greu ar renunţa, susțin angajatorii chestionați de Observator:
„Doresc foarte mult să aibă delimitat timpul personal și cel profesional, când s-a terminat programul de lucru, ei să poată să facă ceva util, care să îi relaxeze, nu e lipsa dorinței de a se implica, este dorința de a se dezvolta și pe plan personal” – menționează Alexandra Petre, manager târg cariere, pentru sursa citată.