Dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu a fost declarată neconstituțională. Dragnea, reacţie nervoasă: „Trebuie extins. Să poți să intri la pușcările și dacă strănuți în spaţiul public”

Publicat: 25 10. 2018, 16:47
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a declarat joi parţial neconstituţional proiectul de lege al PSD de modificarea a Codului Penal. Printre articolele declarate neconstituţionale se numără şi dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, arată surse CCR citate de G4media.

Decizia luată cu majoritate de voturi stipulează că noua defininiţie a infracţiunii este „deficitară și nu respectă decizia CCR din 2016”.

De altfel, Liviu Dragnea a avut o reacţie nervoasă când a fost întrebată la Parlament despre definiţia abuzului în serviciu.

„Eu cred că abuzul în serviciu trebuie extins ca să poată fi o lovitură pentru toată lumea. Să poți să intri la pușcările și dacă strănuți în spațiul public”, a afirmat liderul PSD.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Liviu Dragnea este direct interesat de felul în care va arăta articolul privind abuzul în serviciu, deoarece este infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Infracţiunea de abuz în serviciu a fost dezincriminată parţial printr-un amendament propus de PSD în comisii în timpul dezbaterii proiectului de modificare a Codului Penal. Noua formulare a abuzului în serviciu stabilește că infracțiunea este doar atunci când un funcționar public fură pentru el sau pentru familie, nu și dacă face acest lucru pentru terți, scade limitele pedepselor și, implicit, a termenului de prescripție, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune.Mai mult, articolul privind abuzul în serviciu ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”.

Acum, odată cu decizia CCR, proiectul de lege privind modificarea Codului Penal se va întoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu prevederile CCR, inclusiv privind articolul ce defineşte abuzul în serviciu.

Judecătorul CCR care a fost raportor pe Codul Penal a fost chiar Liviu Stanciu, fosta președintă a Curții Supreme și președintele completului de 5 judecători care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului.Ea s-a făcut remarcată prin poziția intransigentă față de asaltul PSD-ALDE împotriva legislației din domeniul justiției, exprimată în opiniile separate la deciziile privind legile Justiției și OUG 13.