România se află într-un moment de cotitură. După demisia Guvernului Ponta, Klaus Iohannis trebuie să aleagă dacă e “ultimul lider al unei lumi care stă să se prăbuşească sau e primul lider al unei noi ordini politice”.
Românii care au ieșit în stradă în ultimele două zile cer despărţire totală a societăţii de „establishmentul“ construit în ultimii 25 de ani.
“Delegitimarea profundă a structurilor politice şi a multor instituţii este vizibilă şi dramatică”, este de părere jurnalistul Dan Ionescu, adăugând că “în stradă miroase a praf de pușcă”.
Într-un articol pentru Adevărul, acesta amintește că președintele a recunoscut că situația este pe muchie de cuțit.
“S-a trecut de momentul în care se mai putea salva ceva şi miroase a revoluţie, fără ca nimeni să aibă curajul să rostească aceste vorbe în spaţiul public”, afirmă Ionescu.
Evenimentele din ultimele 48 de ore pot duce la dispariția unei lumi. Tumultul s-a născut din nevoia aproape disperată de a avea un sistem funcţional şi o ură profundă a ceea ce putem numi „establishmentul” românesc.
„Protestele cer respectarea legilor, întărirea sistemului în fapt, egalitatea cetăţenilor în actul social. Ţinta nemulţumirilor e clasa politică în totalitatea ei, nu câteva persoane anume”, se mai aratîn articolul de pe Adevărul.
Din acest motiv demisia lui Victor Ponta nu a închis protestele, iar elita politică “suferă astăzi din propria-i vină”.
“Fără a individualiza, avem o clasă politică ruptă de realităţi şi distantă în auto-izolarea ei. Născută din schimbarea regimului comunist, clasei politice i-a lipsit mereu anvergura şi capacitatea de a înţelege momentul şi nevoile lui. S-a plecat de la eşaloanele inferioare ale fostului Partid Comunist ca să se coboare astăzi la un soi de politruc pseudo-legitamat de listele partidului, deseori agramat, suspect de trafic de influenţă şi acte de corupţie, lipsit de viziune politică şi care consideră Parlamentul un fel de IMM în care îşi poate angaja rudele. Clasei politice nu i-au lipsit liderii de-a lungul timpului, dar ei s-au prăbuşit pe rând în scandaluri de corupţie care au scos la iveală un sistem de furt care a monopolizat de cele mai multe ori şi instituţiile statului”, explică Dan Ionescu.
De cele mai multe ori, afacerile se fac dincolo de partid, iar partidul e important doar ca vehicul de control al puterii politice.
“Prin politic trec numirile din reţea, oamenii se schimbă din perspectivele unor interese economice care se regăsesc tot mai clar în dosarele de corupţie. „Toate partidele, aceeaşi mizerie” are susţinere în actele liderilor politici. Alegerile, prezenţa publică, discursurile, programele sunt construite doar de faţadă. Acoperă un singur corp, care şi-a găsit mai multe voci”, mai spune Ionescu.
Oamenii politici, ocupați cu propriile afaceri, au uitatd e români.
“Sute de detalii, acţiuni, acte de corupţie şi atitudini din ultimii ani au construit o stare convergentă de respingere a clasei politice şi de lipsă de legimitate publică a oamenilor politici. Corpul social s-a îndepărtat de politică, o activitate lipsită de respectabilitate aşa că s-a ajuns la un Parlament compus aproape exclusiv din politruci. Societatea civilă a ajuns mai degrabă dispreţuitoare la adresa politicului. Intelectualii anilor 90 au dispărut din activitatea publică. Jocul politic s-a rezumat exclusiv în câteva camere în care intră şi ies aceeaşi oameni. Mulţumiţi de influenţa lor, au uitat că tot ce fac se reflectă în imaginarul social şi că undeva, cândva, această distanţare se plăteşte. După cum arată situaţia astăzi, a venit nota de plată”, conchide Dan Ionescu.