A treia zi de Paște, zi importantă în calendarul ortodox / Ce trebuie să faci în Marțea Luminată

A treia zi de Paște, zi importantă în calendarul ortodox / Ce trebuie să faci în Marțea Luminată
Foto: Pixabay

Motivul pentru care a treia zi de Paște este numită Marțea Luminată sau Marțea Albă este faptul că este notată cu Crucea Roșie în calendarul ortodox, semn că ​​aceasta este o zi importantă pentru creștinii Bisericii Ortodoxe.

În multe părți ale țării, românii respectă unele tradiții și obiceiuri legate de astăzi.

Ce trebuie să faci în Marțea Luminată sau Marțea Albă

A treia zi de Paște, fiind numită și „Marțea Albă”, este încărcată cu tradiții și superstiții pe care majoritatea românilor le respectă. De obicei, în sate, Marțea Luminată era o zi nelucrătoare, în care nu se făcea curățenie sau spălat. În multe zone rurale, femeile dăruiesc pasca rămasă de la Paște și vin roșu în amintirea celor trecuți în neființă.

Astfel, în această zi se respectă și tradiția de a „întoarce” vizitele făcute în prima zi de Paște, iar ouăle sunt ciocnite „dos cu dos”. În anumite zone din țară, în Marțea Albă, finii obișnuiesc să dăruiască nașilor nu doar pască, ci și colaci. În plus, se usucă și se sfărâmă Sfântul Agneț (pâinea de împărtășanie), care a fost sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Patimilor, scrie cancan.ro.

Când se sărbătorește Înălțarea Domului în acest an

În fiecare an, la 40 de zile după Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, numită și Ispas. În această zi, se marchează intrarea definitivă a lui Iisus Hristos în ceruri, de unde se spune că  urmează să vină din nou pe pământ. Astfel, în acest an, sărbătoarea Înălțării Domnului va pica pe data de 25 mai.

Această sărbătoare este o piatră de hotar între perioada în care Hristos a predicat și începuturile erei creștinismului, iar Sfinții Apostoli au primit har în timpul înălțării și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine. În trecut, Înălțarea lui Iisus la ceruri era sărbătorită de Rusalii, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, la 50 de zile de la Paști.

Ulterior, conform sinoadelor bisericii, s-a stabilit ca Înălțarea să fie sărbătorită la 40 de zile după Paști, în fiecare an, într-o zi de joi, care coincide și cu sărbătoarea Eroilor în Biserica Ortodoxă Română.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)