A trecut un an de la apariția primului caz de COVID-19. La nivel mondial au fost înregistrate 55.514668 de infectări
În provincia Hubei, în urmă cu exact un an, apărea o boală misterioasă, ce marca doar începutul pandemiei care a provocat până azi peste 1 milioan de decese, și a infectat alte deci de milioane de oameni, potrivit Newswek.com.
În luna marti a acestui an, publicația South China Morning Post publica o serie de informații, care nu mai fuseseră aduse în fața publicului până la acel moment de către guvernul chinez, și care anunțatu că primul caz cunoscut de COVID-19 fusese descoperit la data de 17 noiembrie 2019. Bolnavul de la acel moment ar fi fost un bărbat din Hubei, în vârstă de 55 de ani, scrie sursa citată, precizând că pacientul zero nu a fost identificat nici până azi. În mod oficial, autoritățile de la Beijing ar fi identificat primul caz la data de 8 decembrie 2019.
Momentele de debut ale pandemiei
În săptămânile următoare, potrivit sursei citate, personalul medical din orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei, a tratat zeci de oameni ce sufereau de o formă de pneumonie necunoscută. Pacienții au fost tratați în unitățile medicale de simptome precum febră, tuse și probleme respiratorii.
Spre exemplu, la data de 26 decembrie, un cuplu în vârstă s-a prezentat la spitalul din Hubei cu o boal ce semăna cu o gripă sau pneumonie, după cum a precizat chiar medicul care s-a ocupat de ei, potrivit sursei citate.
Medicul, unul dintre experții sanitari din vremea epidemiei de SARS, din 2003, a dedus că ar putea exista posibilitatea ca cei doi să fie infectați cu o nouă boală infecțioasă. A cerut să fie testat și copilul bătrânilor, iar în urma analizelor a rezultat faptul că și el prezenta aceleași anormalități la nivelul plămânilor.
Mai mult decât atât, potrivit sursei citate, la data de 27 decembrie, la spital s-a prezentat un alt pacient, care s-a dovedit să aibă aceleași simptome ca ceilalți.
Propagarea bolii în China
La data de 29 decembrie alți trei pacienți cu simptome asemănătoare s-au prezentat la spital, iar conducerea unității medicale ar fi început o serie de investigații interne. În urma anchetei s-a aflat că persoanele fuseseră prezente într-o piață din Wuhan, așa cum se întâmplase și cu un al patrulea pacient internat.
Datele au fost făcute cunoscute autorităților tot la data de 29 decembrie, iar Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Wuhan a preluat investigația și a efectuat un control pe teren și a descoperit noi cazuri.
La data de 31 decembrie, autoritățile chineze au lansat primul mesaj public cu privire la pandemie, informând locuitorii orașului Wuhan. Până la acel momdent, erau confirmate 27 de cazuri, iar 7 dintre ele se aflau în stare gravă. La acel moment, autoritățile de la Beijing au trimis experții în Wuhan pentru prelevarea de probe și desfășurare cercetărilor, iar date cu privire la modul de transmitere a bolii de la un om la altul, erau încă necunoscute.
Descoperirea noului coronavirus
Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a anunțat că testele de laborator efectuate pe probele recoltate de la pacienți au fost negative pentru 26 de patogeni cunoscuți. La data de 7 ianuarie, cercetătorii din China au confirmat că un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV ar fi fost cauza epidemiei misterioase.
Informațiile mai detaliate au apărut la data de 24 ianurie, când un grup de cercetători a publicat un studiu în The Lancet. Datelereferitoare la noua infecție ce se propaga în China arătau că fuseseră examinați 41 de pacienți, toți internați până la data de 2 ianuarie. Un număr de 27 dintre aceștia fuseseră într-o piață din Wuhan. 13 dintre aceștia fuseseră internați la ATI și muriseră 6 dintre ei.
Totodată, studiul mai preciza și faptul că primele simptome apăruseră la pacienți încă din data de 1 decembrie 2019, scrie sursa citată.
Situația pandemia la un an de la apariția primului caz de COVID-19
La un an de la debutul pandemiei în China, la nivel mondial au fost identificate 55,514,668 de cazuri de COVID-19, iar dintre acestea 1,335,279 de persoane au decedat.
În continuare cea mai afectată rămâne SUA, unde s-au înregistrat 11,542,077 de la începutul pandemiei și până în prezent, cu un număr total de morți de 252,736.
Situația din România
Grupul de Comunicare Strategică a raportat, marți, 8.262 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național și 186 de decese legate de această boală infecțioasă înregistrate pe un interval de 24 de ore. Potrivit autorităților, în secțiile de Terapie Intensivă din țară sunt internați 1.174 de pacienți confirmați cu noul coronavirus.
Cu 8.262 de cazuri noi de COVID-19, România a depășit 373.000 de îmbolnăviri confirmate de la debutul pandemiei. Peste 253.000 de pacienți au fost declarați vindecați
Până astăzi, 17 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 373.474 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, informează GCS, care a mai precizat printre altele că 253.244 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 8.262 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.