A murit trădătorul lui Ceaușescu! Acesta se afla într-o misiune ultrasecretă în SUA

A murit trădătorul lui Ceaușescu! Acesta se afla într-o misiune ultrasecretă în SUA
Sursa foto: miscareaderezistenta.ro

Fostul ofițer al Direcției de Informații Externe (DIE) care a fost trimis într-o misiune unltrasecretă în Statele Unite ale Americii pentru a introducetehnică de ascultare activă în interiorul Casei Albe a murit.

Constantin Răuță a fost un om de știință român, fost colaborator al Direcției de Informații Externe și disident român.

Răuță se numără printre ofițerii Securității care au fost condamnaţi la moarte pentru înaltă trădare de regimul comunist, în contumacie, prin sentinţe pronunţate de tribunalele militare, sentinţecare au rămas şi astăzi definitive.

Condamnarea la moarte aromâno-americanului a fost pronunțată în anul 1974, pe vremea României comuniste, a lui Nicolae Ceaușescu.

Povestea lui Constantin Răuță

Constantin Răuţă este cetăţean american. El a fost premiat cuMarele Sigiliu al Statelor Unite, o distincţie pe care a afişat-ope unul dintre pereţii locuinţei sale din Washington.

De-a lungul timpului, el a vizitat de nenumărate ori ţara natală, din care a fugit în 1973, după Revoluţia din 1989. Mai mult, spionul a fost invitat la o conferinţă internaţională şi a dat mâna cu preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, prezentându-se drept „condamnat (încă) la moarte în România”.

Vremea de zece ani Răuță a lucrat – sub contract, pentru un Centru de Excelenţă al Forţelor Navale Americane -la conceperea, proiectarea şi realizarea sistemului SM3, cunoscut şi sub numele de scut de apărare împotriva rachetelor balistice.

În 1973, când Ion Mihai Pacepa, fostul director adjunct al DIE, l-a trimis în SUA înmisiune, Răuţă a luat decizia de a nu se mai întoarce în România. De asemenea, spionul a refuzat să revină în DIE. El a cerut azil politic în America. Astfel, s-aajuns ca bărbatul să fie condamnat pentru”trădare”.

În 2005, cânda cerut reînnoirea pașaportului românesc, Constantin Răuță a fost informat că îi fusese anulată cetățenia românâ.În 2011, Răuţă şi-a redobândit cetăţenia română.

Numele lui Constantin Răuţă figurează în ”Raportul final al Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, alături de altele, ale unor persoane pe care regimul comunist din România le-a considerat vinovate de trădare.

Cine sunt ofiţerii care l-au trădat pe Nicolae Ceușescu

Totul s-a petrecut în iulie 1978, atunci când generalul adjunct de la Departamentul de Informaţii Externe și omul considerat mâna dreaptă a președintelui României, a fost trimis în misiune în Republica Federală Germania, fosta RFG.

Mihai Papacea, şef al spionajului românesc în „epoca Ceauşescu, a solicitat azil politic în Statele Unite ale Americii prin intermediul ambasadei din Bonn, în timp ce se afla într-o misiune în afara țării. Cererea a fost aprobată imediat depreşedintele Jimmy Carter.

Ulterior, mai mulţi români din aceleaşi structuri, cu misiuni în afara graniţelor, au urmat exemplul generalului român, cu riscul de a fi condamnaţi la moarte.

„Din studiul dosarelor clasate la fondul penal al arhivei fostei Securităţi rezultă că, în perioada 1975-1982, au trecut „Cortina de Fier”, cerând azil politic în Occident: Pavel Matei Haiducu (civil angajat în DIE, a dezertat în Franţa), lt. maj. Dan Ştefănescu (a dezertat în SUA), cpt. Andrei Luca (în timp ce se afla în misiune în Bulgaria, a trecut şi a dezertat în Italia), cpt. Ovidiu Tănăsescu (a dezertat în Suedia), cpt. Marius Ştefan Stoina (a dezertat în Suedia), cpt. Nicolae Horodincă (a dezertat în SUA), cpt. Ioan Şerban (a dezertat în Elveţia), maior Traian Nicola (a dezertat în SUA), maior Mihai Gheorghe (a dezertat în R.F.G.), maior Ioan Teodor Covaci (a dezertat în Belgia), lt.col. Florin Brozici (a dezertat în Belgia) şi colonel Nicolae Vasile (a dezertat în Franţa). Toţi au fost condamnaţi la moarte.

Acestora li se adaugă locotenent colonelul Liviu Turcu din CIE, care a cerut azil politic în Franţa, în primăvara anului 1989”, arată istoricul Cristian Troncotă, autorul studiului „Enigma defectorilor-transfugi din fostul bloc estic comunist din Europa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`