A murit Mihai Caraman, spionul comunist care a penetrat NATO și care a ajuns primul șef al SIE după 1990

A murit Mihai Caraman, spionul comunist care a penetrat NATO și care a ajuns primul șef al SIE după 1990
Sursa Foto: Captură Video - TVR / YouTube

Mihai Caraman, spionul comunist care a reușit să penetreze NATO și să strângă informații pentru Securitate și pentru KGB, a murit la vârsta de 95 de ani, informează G4Media, care citează surse oficiale.

Cine a fost Mihai Caraman

În anii 50-60, Mihai Caraman a reușit să racoleze mai mulți angajați ai NATO, cu ajutorul cărora a obținut informații și documente secrete ale alianței. Informațiile obținute atunci de el au ajuns la Securitate, poliția politică a regimului comunist din România, dar și la serviciului secret rus KGB.

Când a fost descoperit, Caraman a fost expulzat de autoritățile franceze și a continuat să activeze în Securitatea internă.

După Revoluție, el a fost reactivat şi numit în funcţia de ministru-adjunct al Apărării şi şef al Serviciului Român de Informaţii Externe (20 ian. – 20 aug. 1990), apoi director al Serviciului Român de Informaţii Externe (20 aug. 1990 – 9 apr. 1992); consilier al directorului Serviciului Român de Informaţii Externe (apr. – sept. 1992).

Mihai Caraman, mai precizează G4Media, a fost înlăturat de la șefia SIE în urma presiunilor făcute de secretarul general al NATO de la acea vreme, Manfred Worner.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`