A murit Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, cu doar câteva zile înainte de a fi pronunțată o decizie definitivă în dosarul Carpatica Asig

Publicat: 03 02. 2023, 22:22
Actualizat: 03 02. 2023, 22:25
Sursa Foto: Facebook

Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, a murit vineri. Curtea de Apel Bucureşti era aşteptată să se pronunţe în 7 februarie în acest dosar, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat în luna ianuarie, într-un interviu pentru Europa FM, că Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT Giorgiana Hosu, a fost achitat.

Soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu a murit vineri.

„Într-adevăr, soţul meu a murit la ora 13.52”, a declarat Giorgiana Hosu pentru Libertatea, precizând că „a fost o boală de mult timp, dusă pe picioare până nu s-a mai putut duce pe picioare”.

Fiul său, Vlad Hosu, a scris pe Facebook: ”Nu am cerut niciodată ceva presei. Astăzi o voi face: solicit decenţă! Mulţumesc!”.

Pe 7 februarie, Instanța era așteptată să pronunțe o decizie definitivă în dosarul Carpatica Asig, în care Dan Hosu  fusese trimis în judecată în urmă cu aproape 6 ani și în care s-a antepronunțat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, luna trecută.

Ulterior, Predoiu și-a cerut scuze, spunând că vina îi aparține exclusiv, pentru că nu a „verificat informația parvenită din surse neoficiale”.

El spune că este exclusiv vina sa, pentru că nu a „verificat informația parvenită din surse neoficiale”.

Dan Hosu, fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită. Alături de el, au mai fost trimişi în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig Sibiu, un alt poliţist, Cătălin Marian Cataramă, şi patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.

În 24 septembrie 2020, Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție în care este judecat. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul București, nefiind definitivă.

Pe data de 18 ianuarie 2023, într-un interviu, dl. Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a afirmat că sentința în dosarul dlui. Dan Hosu (soțul fostei procuroare-șefe DIICOT, Georgiana Hosu), ar fi de achitare. Însă Ministrul a făcut o greșeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie 2023.

Controversele care îl vizează pe Ministrul Justiției

A doua zi, pe 19 ianuarie, dl. Predoiu a prezentat scuze publice, afirmând că aflase informația „pe surse neoficiale”, dar fără a explica în ce situații ministrul justiției ajunge să discute „neoficial” despre dosare aflate pe rolul instanțelor, mai ales despre un dosar cu o mare încărcătură politică.

Ulterior, publicația G4Media a dezvăluit că tot pe 19 ianuarie, dl. Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiției cu una din judecătoarele din dosarul amintit, pe care o convocase sub motivația oficială a discutării prezenței magistratului de la Curtea de Apel București pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuși, rezultatul acestei selecții fusese  comunicat public, de către Guvernul României cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022.

Într-un răspuns către aceeași publicație, transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiției afirmă că decizia privind lista de candidați pentru judecător CEDO a fost luată în ședința de Guvern din data de 18 ianuarie 2023, ceea ce ar justifica convocarea doamnei judecător la minister pe 19 ianuarie.

Jurnaliștii G4Media au continuat investigația și au arătat, la data de 1 februarie, că nu a existat niciun document legat de aceste numiri la CEDO pe agenda ședinței de Guvern din 18 ianuarie, comunicată public. Mai mult, pe pagina de Internet a Guvernului, a fost modificat anunțul cu privire la ședința din 19 octombrie 2022, astfel încât să nu mai includă memorandumul cu privire la CEDO. Totuși, informațiile au rămas în preluările de presă din ziua respectivă.

În aceeași zi, Guvernul a revenit cu precizări din care rezultă că în data de 19 octombrie s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o „eroare materială”. Iar în ședința din 18 ianuarie, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secțiunea actelor confidențiale. Guvernul nu a furnizat nicio explicație pentru secretizarea bruscă a documentului, deși acesta era public în octombrie.

Șapte organizații din Coaliția ONG-uri pentru Cetățean solicită „demisia imediată” a lui Cătălin Predoiu din funcția de ministru al Justiției, pe care îl consideră „incompatibil moral” cu poziția ocupată, în contextul unei succesiuni „de fapte care indică un posibil amestec” al oficialului liberal „într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței”.