Avocatul soților Ceaușescu s-a stins din viață

Avocatul soților Ceaușescu s-a stins din viață

Avocatul soților Ceaușescu, generalul Constantin Lucescu, s-a stins din viață, sâmbătă dimneață, după ce a fost răpus de o formă gravă de cancer.

Bărbatul a murit la vârsta de aproximativ 80 de ani, în locuința sa din Caracal.

Potrivit unor surse locale, generalul Constantin Lucescu suferea de o formă gravă de cancer, de mai mulţi ani.

Bărbatul era îngrijit de o femeie, după ce soția sa a murit în urmă cu câțiva ani.

Știre în curs de actualizare

Constantin Lucescu, remarcat după ce i-a apărat pe soții Ceaușescu în decembrie 1989

Constantin Lucescu s-a făcut remarcat după ce i-a apărat pe Elena și Nicolae Ceaușescu în procesul de la Târgoviște, când cei doi dictatori au fost condamnați la moarte, pe data de 25 decembrie 1898.

Procesul și execuția celor doi au avut loc în circumstanțele evenimentelor revoluționare din țara noastră, desfășurate între 16 și 25 decembrie 1989.

În cadrul revoluției au avut loc demonstrații împotriva regimului, la care forțele de ordine au răspuns cu represalii, inclusiv focuri de armă și rafale asupra manifestanților. În cadrul acestor evenimente au fost ucise și rănite zeci de persoane. Totodată, peste 1.000 de oameni au fost arestați.

Cu toate acestea, populația Capitalei, mai ales muncitorii de pe marile platforme industriale, au reluat demonstrațiile a doua zi, și au început să se adune cu sutele de mii pe străzile orașului, apoi în piața din fața clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

În acest context, Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din Bucuești pe 22 decembrie, cu doi colaboratori loiali, Emil Bobu și Manea Mănescu, într-un elicopter. Aceștia s-au îndreptat spre reședința de la Snagov, ulterior decolând spre Târgoviște.

Procesul a avut loc pe 25 decembrie, în garnizoana din Târgoviște.

Soții Ceaușescu au fost acuzați de genocid, subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc, subminarea economiei naționale, dar și încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.

Cu toate acestea, acuzațiile nu au fost dovedite, ci doar numite de acuzatori împreună cu menționarea descrierilor făcute de presă ale unor infracțiuni atribuite de jurnaliști.

Cei doi trebuia să fie executați separat, însă Elena Ceaușescu a avut o ultimă dorință. Mai precis, aceasta a vrut să fie omorâtă lângă soțul ei.

„Împreună am luptat, să murim împreună!”, a afirmat soția dictatorului.

Ulerior execuției, cadavrele soților Ceaușescu au fost transportate cu elicopterul la Stadionul Ghencea, duse la morga Spitalului Militar Central, ulterior au fost înmormântate în secret la Cimitirul Ghencea.

După executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.

Elena și Nicolae Ceaușescu, deshumați în 2010

Soții Ceaușescu au fost deshumați în anul 2010 la cererea fiului lor, Valentin. Atunci, cadavrele au fost au preluate de o echipă de medici legiști.

Deshumarea celor doi a fost făcuta pentru a confirma că cei doi au murit în urma Revoluției din 1989 și nu au fugit în străinătate așa cum s-a zvonit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`